Amsterdam uit gratie

Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur

07 december 2020 00:02 Aangepast: 20 januari 2021 12:00
Vakantievierders genieten van het mooie weer op een camping in Ermelo. Beeld © ANP

De coronacrisis en bijbehorende reisbeperkingen hebben genadeloos blootgelegd van wie de hotels in de regio Amsterdam afhankelijk zijn. Het aantal buitenlandse gasten dat een nachtje in Nederland kwam slapen, daalde schrikbarend. Dat Nederlanders zelf er massaal in eigen land op uit trokken, maakte dat gemis niet goed.

In de maanden juli, augustus en september van dit jaar daalde het aantal hotelovernachtingen in Nederland met 25 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2019, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zware klap in Amsterdam

Dat Nederlanders 13 procent meer hotelovernachtingen boekten, was in de verste verte niet genoeg om de ruime halvering van het aantal boekingen door buitenlandse gasten goed te maken.

Vooral de hoofdstad en de naastgelegen Haarlemmermeer werden zwaar getroffen door de wegblijvende buitenlandse toeristen, blijkt uit de CBS-cijfers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig mensen boeken vakantie, reisbranche hoopt op volgend jaar

De reisbeperkingen die in Noord- en Zuid-Holland voor lege hotelbedden zorgt, pakten juist gunstig uit voor ondernemers in alle andere provincies. Nederlanders mochten, konden of durfden niet meer naar hun favoriete buitenlandse vakantiebestemming en zochten dus ontspanning binnen de eigen landsgrenzen.

In eigen land

Het aantal Nederlanders dat naar het buitenland ging, daalde met bijna 60 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat in eigen land een of meerdere nachtjes buiten de deur sliep, steeg met een kwart. 

Dat is vooral terug te zien in de stijging van het aantal overnachtingen provincies buiten de Randstad, met Groningen en Gelderland als uitschieters. Die laatste provincie is - vermoedelijk vanwege het vele natuurschoon - het populairst als binnenlandse bestemming, met 5,6 miljoen overnachtingen in de nazomer van dit jaar. 

Die trek naar bossen, water en duinen is ook terug te zien in het soort logement dat toeristen kozen. Op campings en vakantieparken steeg het aantal overnachting flink ten opzichte van de nazomer van 2019.

Inkomsten gekelderd

Onder de streep resteert alleen een forse min, want een nachtje camping brengt een stuk minder in het laatje dan een hotelovernachting. Nederlanders gaven tijdens het derde kwartaal maar één procent meer uit aan de vakantie in eigen land dan vorig jaar. 

En dat is verre van voldoende om te compenseren voor de misgelopen Amerikaanse dollars, Britse ponden en Japanse yens. Ondanks de opleving van het binnenlands toerisme, daalde de toegevoegde waarde van de toerismesector aan het bbp in het afgelopen kwartaal.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van