30 keer meer

Bij deze banken krijg je nog een redelijke spaarrente, maar is het veilig?

04 december 2020 06:12 Aangepast: 04 december 2020 09:00
Wie goed zoekt, krijgt nog een redelijke rente voor zijn spaargeld. Beeld © Getty Images

Nu de rente op spaarrekeningen bij veel banken naar nul is gezakt, kun je vergeten dat je van de rente van je spaargeld kunt leven. Toch zijn er nog banken waar je wel een redelijke rente voor je spaarcenten krijgt. Zo rijk als Dagobert Duck word je er niet van, maar je kan wel wel 30 keer meer rente krijgen dan bij de bekende Nederlandse banken.

Stel dat je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan. Daar krijg je bij ING, Rabobank en SNS Bank op jaarbasis welgeteld 1 euro aan rente uitgekeerd.

Daarvoor koop je niet eens een biertje in de horeca als die weer open mag, maar het kan nog erger. Bij ABN Amro krijg je helemaal niets.

Noppes

Deze bank hanteert momenteel een rentepercentage van 0,00 procent. Bij de andere bekende banken ligt dat nog op 0,01 procent. En wie meer dan 250.000 euro spaargeld heeft, moet daar vanaf januari bij verschillende grote banken zelfs rente over betalen.

De tijd dat banken nieuwe klanten lokten met gratis producten zoals tassen, handdoeken of een zonnebril is al lang voorbij. Spaarders kosten de banken geld, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) geld rekent voor het overtollige kasgeld dat een bank stalt in Frankfurt.

Moneyou

Internetbank Moneyou wil om die reden zelfs van al haar klanten af. Moederbedrijf ABN Amro doekt de spaarbank helemaal op. 473.000 klanten moeten volgend jaar een alternatief zoeken, zo kregen ze deze week via een mail te horen.

Opvallend was dat de internetbank daarbij verwees naar de sites van de Consumentenbond en het Nibud om spaarrekeningen van verschillende banken te vergelijken, in plaats van klanten te verleiden en spaarrekening bij het eigen ABN Amro te openen.

"Moneyou mag juridisch niet adviseren en daarom verwijzen we naar een onafhankelijke instantie", zegt een woordvoerder.

Liquiditeitsoverschot

Het zal de bank niet slecht uitkomen. ABN Amro als geheel heeft een flink liquiditeitsoverschot, dus heeft het spaargeld eigenlijk ook niet nodig.

Wie een alternatief zoekt en nog wel wat wil vangen voor zijn spaargeld, heeft drie mogelijkheden. Beleggen, investeren in bijvoorbeeld een tweede huis of een spaarrekening openen bij een bank die meer biedt dan 0,01 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ABN Amro's 'groeiparel' Moneyou op de klippen liep

Hogere spaarrente

Die zijn er namelijk wel, als je goed zoekt. Bij Lloyds Bank krijg je bijvoorbeeld 30 euro over die 10.000 ingelegde spaareuro's (0,30 procent) en bij Advanzia Bank 25 euro (0,25 procent).

Met een paar klikken op de knop open je hier een spaarrekening. Kleine kanttekening: Lloyds Bank valt onder het Duitse Garantiestelsel en Advanzia onder het Luxemburgse.

Garantiestelsels

"Voor consumenten maakt dit helemaal niets uit", zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Banken uit de Europese Unie mogen op basis van de vergunning in hun eigen land ook actief zijn in andere landen.

"Bij al die garantiestelsels die onder een Euro-land vallen is gegarandeerd dat je je spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt als een bank onverhoopt omvalt."

Dat gebeurde in 2008 bijvoorbeeld bij Icesave toen die IJslandse bank failliet ging. Duizenden Nederlandse spaarders waren gedupeerd. Omdat IJsland niet genoeg geld had, sprong de Nederlandse overheid bij. Dat geld is inmiddels door de IJslandse overheid terugbetaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tien jaar na Icesave: is sparen in het buitenland veilig?

Veilig

Brakman: "Het duurde even. Maar alle spaarders hebben tot 100.000 euro hun geld teruggekregen. Je kunt echt zonder problemen je geld stallen bij een bank die onder een buitenlands garantiestelsel valt."

Hoe komt het dan dat je juist bij die onbekendere buitenlandse banken meer rente krijgt, terwijl Nederlandse banken zeggen zich dit niet kunnen veroorloven? Het heeft te maken met de risico's die een bank wil nemen, legt de hoogleraar uit.

Lagere rente door vergrijzing

Brakman: "De rente wordt bepaald door vraag en aanbod. Er is onder meer door vergrijzing veel aanbod van geld. Dat is ook de reden dat de rente bij veel banken zo laag is."

Andersom zijn er minder bedrijven die wat willen lenen, de vraag naar geld is klein. "We zijn van een industriële samenleving overgegaan naar een dienstensector. Je hebt geen dure machines meer nodig, maar alleen een laptop, dus de vraag naar geld neemt af."

Risico's

Voordat een bank geld uitleent aan een bedrijf bekijkt het eerst de risico's.

"De ene bank is wat voorzichtiger dan de andere. Sommige banken nemen wat meer risico. Ze kunnen dan ook een hogere rente vragen, dus krijgen meer geld binnen en maken meer winst. Dat geld gebruiken ze dan weer om spaarders die geld stallen toch wat rente te kunnen geven."

De kans dat een bank het uitgeleende geld niet terugkrijgt, is groter bij risicovolle ondernemingen. "Zo gaan veel startups failliet. Een bank kan bij veel faillissementen theoretisch omvallen, maar dat maakt niet uit voor de spaarders omdat ze in dat geval alsnog geld van de overheid krijgen."

Toekomst

De komende jaren blijft de rente nog wel laag, verwacht Brakman. "Dat komt onder meer door de coronacrisis. De ECB zoekt wel naar mogelijkheden om de rente te stuwen, maar dat is lastig."

Hij verwacht dat bij een eventuele negatieve spaarrente spaarders zich wel achter de oren zullen krabben. "Je geld staat bij een bank wel veilig met het oog op brand of diefstal. Maar als je voor je spaargeld moet gaan betalen, kun je het soms beter beleggen in een tweede huis of zonnepanelen. Dan heb je meer rendement."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rente betalen bij Rabobank vanaf 2,5 ton spaargeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van