Pech voor Uber

Europees hof: niet alle taxi-apps hebben een vergunning nodig

03 december 2020 14:05 Aangepast: 03 december 2020 14:37
Beeld © ANP

Taxi-apps die chauffeurs alleen in contact brengen met klanten hoeven zich niet aan dezelfde regels te houden als taxibedrijven. Die apps zijn informatiediensten en geen vervoersdiensten en hebben dus niet altijd een vergunning nodig, bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie . Toch valt de bekende taxi-app Uber niet in die categorie.

Dat besluit nam het hof in een zaak over de Roemeense app Star Taxi App. Die app koppelt taxichauffers direct aan mensen die op zoek zijn naar een taxiritje.

De chauffeurs bepalen zelf hun prijzen, dragen geen percentage af aan een moederbedrijf en krijgen ook geen beoordeling. Daardoor is het een pure IT-dienst en geen echt taxibedrijf, zegt het hof.  

De hoogste Europese rechter boog zich over de kwestie omdat een Roemeense rechter wilde weten hoe het de app moest beoordelen. 

Belangrijke zaak 

De uitspraak is belangrijk voor andere taxi-apps in de Europese Unie. Het maakt het duidelijker aan welke regels zij zich moeten houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Europees Hof: Uber is geen tech- maar een taxibedrijf

Geen vergunning, dus boete

De zaak begon met een gang naar de rechter door Star Taxi App. De dienst kreeg een boete van 925 euro omdat het volgens de gemeente Boekarest geen vergunning had voor het koppelen van taxichauffeurs aan passagiers.

Star Taxi App vond dat het geen vergunning nodig had en vocht de boete aan. De Roemeense rechter speelde de vraag door naar het Hof van Justitie, die nu bepaalt dat Star Taxi App geen vervoersdienst maar een informatiedienst is. 

Vergunningsplicht alleen met goede reden

Daarmee valt de dienst onder de Europese wetgeving voor het vrij verkeer van diensten en mocht er niet zomaar een vergunningsplicht worden opgelegd. 

"Dat mag alleen als er een goede reden is", legt de woordvoerder van het Europees Hof van Justitie uit. "Bijvoorbeeld voor de openbare orde, de volksgezondheid of andere goede redenen."

En daar moet de Roemeense rechter zich nu alsnog over gaan buigen. De gemeente Boekarest zal dus moeten aantonen dat er een goede reden is dat de taxi-app vergunningsplichtig zou zijn.

Er verandert niets voor Uber

Voor Uber verandert er niets, omdat Uber door een uitspraak van twee jaar geleden wordt gezien als een taxibedrijf, zegt de woordvoerder van het hof.

Als een app valt onder de vervoerswetgeving kan ieder land zelf bepalen welke voorwaarden er worden gesteld aan een bedrijf. 

"Per geval moet je gaan bekijken hoe de taxi-app werkt. Werkt de app meer zoals de Roemeense app, dan is het een informatiedienst. Werkt het meer zoals Uber, dan valt het onder de vervoersdiensten."

Alleen als Uber zijn manier van werken op de schop gooit, zou het kunnen proberen om onder de huidige regels uit te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van