Goedschiks of kwaadschiks

Deel horeca dreigt met ongehoorzaamheid: deuren open vanaf 17 januari

02 december 2020 14:50 Aangepast: 02 december 2020 16:03
Horecaondernemer Johan de Vos. Beeld © Ton Toemen

Horecabedrijven op vijftig plekken dreigen om vanaf 17 januari hun deuren weer te openen voor het publiek, of dat nou is toegestaan of niet. Cafés en restaurants zijn al sinds 14 oktober verplicht gesloten en ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven.

Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Geen vertrouwen

Volgens Johan de Vos, een van de initiatiefnemers en café-eigenaar in Breda, hebben horecagelegenheden in 50 KNH-regio's zich aangesloten bij het dreigement. Hoeveel restaurants en cafés daadwerkelijk van plan zijn om de deuren te openen, is niet duidelijk.

De ondernemers zeggen geen vertrouwen meer te hebben in het kabinet en zien geen andere oplossing dan klanten weer toe te laten.

Schandalig

"Het is logisch dat we het virus willen bestrijden. Maar zoals wij de afgelopen tijd zijn behandeld is schandalig. Tussen neus en lippen door worden de maatregelen steeds verlengd. We staan met de rug tegen de muur; het is of je vergunning kwijt of faillissement. Spaarrekeningen, pensioenen alles is op", aldus De Vos.

De landelijke organisatie van KHN heeft de Vos laten weten niet achter het besluit van de ondernemers te staan, maar volgens de Bredase kroegbaas is er wel 'morele steun'.

Onverantwoorde actie

Die morele steun bestaat slechts uit begrip, want KHN keurt de actie af. "De actie om op 17 januari desnoods zonder toestemming open te gaan, is niet de lijn die wij vanuit KHN landelijk voeren", laat een woordvoerder aan RTL Z weten. De overkoepelende organisatie vindt het "onverantwoord om op te roepen tot dingen die tegen de wet ingaan."

Kan niet langer wachten

De zorgen van de ondernemers worden wel gedeeld. Vorige week schreef KHN al dat de gevolgen van de nieuwe lockdown 'desastreus' zijn voor de horeca. Volgens de belangenclub hebben ondernemers dit jaar al 3,5 tot 4 miljard aan privévermogen in hun bedrijven gestopt om het hoofd boven water te houden, en is daarmee de rek eruit.

"De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief."

Onderhandelen over tegemoetkoming

De Vos en zijn medestanders zijn vooral boos dat horecabedrijven niet volledig gecompenseerd worden door de overheid, terwijl de omzet voor velen wel naar nul is gezakt. Als de kosten volledig vergoed zouden worden, zijn de boze ondernemers bereid om hun dreigement weer in te trekken.

Voor een eventuele boete, als het zover komt, is De Vos trouwens niet bang, zegt hij. "Dat maakt niet meer uit. Of ik nu een boete krijg of moet sluiten, financieel ben ik al klaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van