Geld lenen kost geld, dat weten we inmiddels wel. Vanaf 1 januari wordt het maximale bedrag dat je kan lenen echter wel een stuk minder. Kredietverstrekkers moeten de regels aanpassen van toezichthouder AFM. Daardoor kan je in sommige gevallen tot wel twee derde minder lenen.
Op die manier wil de Autoriteit Financiële Markten de kans kleiner maken dat mensen zo veel lenen dat ze er door in de financiële problemen raken.
Bij de aanvraag van een lening wordt er altijd gekeken naar het inkomen en de vaste lasten. Zo berekent een kredietverstrekker hoeveel je kan lenen zonder in de problemen te komen.
Meer overhouden
Daarbij wordt onderzocht hoeveel je elke maand moet overhouden om rond te komen. Dat verschilt per situatie. Of je alleenstaand of samenwonend bent bijvoorbeeld. Maar voor elke situatie worden de regels aangescherpt en geldt dus: het bedrag dat je moet overhouden na aftrek van je vaste lasten en wat je wil lenen, gaat omhoog.
Dit jaar is de opslag, dus hoeveel extra iemand in de maand moet overhouden, voor een alleenstaande met een paar tientjes verhoogd. Hij of zij moet 40 euro extra overhouden. Dat is voor volgend jaar fors meer: 275 euro.
Of het de jaren erna verder stijgt, is niet duidelijk. De opslag is dit jaar voor het eerst ingevoerd.

Lager inkomen
Iedereen moet meer overhouden en dat betekent dat iedereen ook minder kan lenen, blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Geld.nl. Vooral mensen met een lager inkomen merken de strengere regels. Zij kunnen van alle groepen nu minder lenen.
Ook voor gezinnen met een hoger inkomen, gaat het maximaal te lenen bedrag omlaag.
Gezinnen met een hoger inkomen (zie de voorbeelden hierboven en onder) ontspringen de dans dus niet, al worden zij relatief minder hard geraakt. Ook zij kunnen duizenden euro's minder aan krediet aanvragen.
Verbouwing
"Dat is wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een flinke verbouwing wil doen", aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.
De strengere regels hebben dus als gevolg dat consumenten minder snel nieuwe aankopen doen of een verbouwing financieren. Toch vindt Geld.nl het goed dat de kredietverstrekkers de normen moeten aanscherpen. "Het is ook in je eigen belang als consument dat je geen lening krijgt die te hoog voor je is. Je wilt natuurlijk niet door je lening in de financiële problemen komen als het financieel even tegenzit."
Opmerkelijk advies
Bulthuis zegt dat het belangrijk is dat mensen nu al weten dat de regels vanaf 1 januari strenger worden. "Je kan dan namelijk nu alvast je lening regelen in plaats van in januari. Ook nu kijken banken al kritisch naar je financiële situatie, maar je kunt in december misschien nog genoeg lenen om je hele verbouwing te financieren, waar dat in januari niet meer volledig kan", legt zij uit.
