Samenwerken met EU

Biden wijzigt Chinakoers VS, maar laat heffingen nog intact

02 december 2020 11:20 Aangepast: 02 december 2020 12:54
De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © AFP

Als Joe Biden in januari wordt beëdigd als president van de VS gaat er nieuwe wind waaien door de handels(oorlog)politiek. Zo zegt Biden met de Europese bondgenoten te willen samenwerken om China het hoofd te bieden, maar Trumps importheffingen gaan niet zomaar van de baan.

Dat zegt Biden in gesprek met The New York Times.

"Ik ga geen directe stappen zetten, en dat geldt ook voor de importheffingen. Ik ga mijn opties niet schaden", aldus de toekomstige president over zijn Chinapolitiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: heffingen China pas schrappen bij definitief handelsverdrag

Aan het begin van het jaar sloten de VS en China een 'fase 1-handelsdeal'. Daarin werd afgesproken dat China aanzienlijk meer zou gaan importeren uit de VS. De meeste heffingen bleven gewoon intact.

Biden zegt nu eerst met de Europese en Aziatische bondgenoten te willen overleggen om een 'coherente' Chinastrategie te ontwikkelen, voordat hij heffingen gaat schrappen of andere stappen zet..

"De beste strategie is, denk ik, een waarover al onze bondgenoten – of in ieder geval de landen die vroeger onze bondgenoten waren –  het eens zijn", aldus Biden. Hij noemt het een van de grote prioriteiten in de eerste weken van zijn presidentschap om weer samen te gaan werken met de oude vrienden.

Grote verandering

Dat is op zichzelf al een grote verandering van het beleid. De afgelopen jaren overlegde de VS namelijk amper tot niet met de EU over handelsbeleid. Sterker nog: ook de Europese bondgenoten werden aanhoudend ervan beticht de Amerikanen een oor aan te naaien door oneerlijke handelspraktijken. 

De woorden van Biden zullen in Den Haag en in Brussel dan ook goed worden ontvangen. Handelsminister Kaag zei onlangs al te verwachten dat de samenwerking met de regering-Biden een stuk beter zal worden dan de samenwerking met president Trump. "De wens om samen op te trekken, maakt wel wat uit. De wens is al een belangrijk startpunt", zei Kaag daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag over verkiezing Biden: 'Risico op handelsoorlog is voorbij'

De vraag is wel nog steeds of de Amerikaanse strafheffingen op staal en aluminium uit de EU, ingesteld door Trump, strakjes meteen verdwijnen. De handelsminister gaf aan dat dit mogelijk moet zijn, maar zei erbij dat nog maar moet blijken of Biden dat ook meteen aandurft.

Over die heffingen zegt Biden niets in het interview met The New York Times.

Geen business as usual

Wel maakt Biden duidelijk dat hij niet terugkeert naar de oude handelspolitiek, waarin vrijhandel heilig is en de staat zich zo min mogelijk met de handel bemoeit.

De president in spe wil onder meer dat de overheid het voortouw neemt bij grote investeringen in research en development-projecten. Bijvoorbeeld op het gebied van energie, biotech en kunstmatige intelligentie. Zo hoopt Biden dat de Amerikaanse bedrijven, met steun van de eigen overheid, weer op kunnen boksen tegen China op de terreinen waar ze de voorsprong kwijt zijn geraakt.

Pas als de VS zelf zijn zaakjes op orde heeft, heeft het ook een drukmiddel in handen om iets gedaan te krijgen in China, denkt Biden. Daarbij wil hij er vooral voor zorgen dat de Chinezen optreden tegen het stelen van bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom en het oneerlijk behandelen van buitenlandse investeerders.

Ook daar zal men in Europa blij mee zijn. Want ook voor de EU is het aanpakken van die problemen een prioriteit in het Chinabeleid. De EU probeert al jaren een nieuw, effectief, beleid te maken om om te gaan met de groeiende macht van China, maar dat wil nog niet echt lukken. Deze zomer mislukte een top China-EU-top nog faliekant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-China-top loopt op niets uit: 'China moet daad bij woord voegen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van