Ga naar de inhoud
Uitgestrekte natuur

Coronaproof op reis: wild en wellness op de Veluwe

Met de stikstofplannen wil het kabinet de natuur herstellen en meer bouw mogelijk maken. Beeld © Sjoerd van er Wal/iStock

Voor een knus, winters weekend hoef je niet ver te reizen. Op de Veluwe kun je in de uitgestrekte natuur wandelen tot je een ons weegt, om vervolgens op te warmen met warme chocomel of een dampende glühwein. Uitgebreid tafelen bij een knisperend haardvuur kan ook, mits je een nachtje blijft slapen.

In coronatijden is de natuur onze beste vriend. Ook in de donkere dagen voor kerst, hebben we massaal behoefte om buiten een frisse neus te halen. Op de Veluwe is daar ruimte genoeg voor. Het bosrijke gebied beslaat 91.200 hectare en bestaat uit een aaneenschakeling van beschermde natuurgebieden, historische landgoederen en twee grote nationale parken: De Hoge Veluwe en Veluwezoom.

Wilde dieren spotten

Een uitgelezen plek voor een winterse wandeling of fietstocht. Met een beetje geluk kom je de Big Five van de Veluwe tegen: edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander. Daarvoor moet je wel op tijd je bed uit, want de beste kans om wilde dieren te spotten heb je met zonsopkomst. Bijvoorbeeld in natuurgebied Planken Wambuis, waar je naast herten ook wilde paarden of misschien zelfs wel de schuwe boommarter tegenkomt.

Een mooie plek om te beginnen is Landgoed Schovenhorst, vlakbij Putten. De excentrieke heer Schoder kocht in 1848 een grote lap grond, waar hij lustig mee ging experimenteren. Wat eerst heide was, werd langzaam omgetoverd tot een gevarieerd bos: hij liet zaden van over de hele wereld overkomen om te kijken welke bomen geschikt waren voor zijn grond.

Bomen met een verhaal

Wie nu door de bomentuin struint, komt langs eeuwenoude exemplaren. Zoals torenhoge kerstbomen, een mammoetboom uit 1853 of de reuzenlevensboom, wiens takken als wortels schieten om zo weer tot een nieuwe boom te groeien. Voor interessante bomenanekdotes doe je de wandeling met gids, maar er zijn ook routes uitgezet die je makkelijk zelf kunt wandelen.

Vanaf de 38 meter hoge Bostoren kijk je over de boomtoppen uit en vergeet niet om een warme chocomel af te halen bij de Brasserie.

 

Gotham City op de Veluwe

Een andere fascinerende plek op de Veluwe is Radio Kootwijk. Het Kootwijkerzand is een gigantische zandverstuiving waar ook weer goed gewandeld kan worden. Er is een wandelroute van 16 kilometer, maar kleinere rondjes zijn ook goed mogelijk. Liever op de fiets? Ga dan voor de fietsroute van 60 kilometer.

In het midden van de zandvlakte doemt het monumentale zendstation van Radio Kootwijk op. Zeker op een mistige middag is Gebouw A een bijzonder plaatje. De betonnen kolos in art deco stijl zou niet misstaan in Gotham City, de fictieve stad van Batman.

Dineren in wildrestaurant De Echoput

Na alle avonturen in de buitenlucht is het fijn om 's avonds aan tafel te schuiven voor een goed diner. Vanwege de coronamaatregelen zijn de deuren van restaurants nog dicht, maar er geldt een uitzondering voor hotelrestaurants, waar hotelgasten wel mogen dineren.

Op de Veluwe is De Echoput een oase midden op Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland. In dit 5 sterren hotel kun je eten in het hoog aangeschreven, gelijknamige restaurant, dat bekend staat om haar wildgerechten. 

Vroeg beginnen

Voor het zesgangendiner trek je de hele avond uit. De meeste gasten arriveren opvallend vroeg, want na acht uur mag er geen alcohol meer geschonken worden en het wijnarrangement is hier een waar genoegen: elke gang komt met een zorgvuldig gekozen wijn, die perfect samengaat met het mooi opgediende gerecht.

Een hoogtepunt is de rugfilet van edelhert - het meest malse stukje - geserveerd met eigengemaakte jus, gele biet, knolselderijpuree, savooiekool en gebakken cantharellen. Het hert is geschoten op het domein en ook veel van de andere ingrediënten zijn lokaal.

Vegetariërs kunnen ook met een gerust hart naar het wildrestaurant, want chefkok Leendert Scholtus weet van iets simpels klinkend als gemengde wortelen met een schuim van dille een ware smaakexplosie te maken.

Lekker eten kan ook in restaurant Intens van Sauna & Wellness resort Thermen Bussloo, dat uitkijkt over het Bussloo meer. De sfeer is hier heel ongedwongen, aangezien de meeste gasten er al een dagje sauna en baden op hebben zitten en dus met een ontspannen lijf en rooie wangetjes aan tafel gaan.

Efteling met blote mensen

Vanwege de coronamaatregelen is het in de sauna's lekker rustig, want er mogen maar een beperkt aantal mensen op de houten bankjes plaatsnemen. Datzelfde geldt voor de baden, waarbij het vooral in de zoutwatergrot nu heerlijk dobberen is, zonder de stress constant tegen anderen aan te kunnen botsen.

In de wintermaanden is Thermen Bussloo sfeervol verlicht. Het buitengedeelte met al haar gezellige lampjes rond de houten saunahutjes doet sprookjesachtig aan. Alsof je in de Efteling loopt, maar dan met blote mensen.

Een bezoek aan de Veluwe voelt niet compleet zonder ook Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan te doen. Bij een van de drie ingangen betaal je entree, waarna je eenmaal binnen gratis gebruik mag maken van een van de 1800 witte fietsen.

Er zijn fietsroutes verkrijgbaar, maar je kunt ook makkelijk zelf een rondje maken. Gelegen in het park is het Kröller-Müller Museum, dat naast een grote collectie schilderijen van Vincent van Gogh en vele andere moderne werken, ook een paar fantastische voorbeelden van het pointillisme heeft hangen: een schildertechniek bestaande uit stipjes, stipjes en nog meer stipjes.

Na een wandeling door de beeldentuin met werken van Jean Dubuffet en Rodin, is het snel weer verder op die witte fiets, want de Veluwe laat zich niet in een dag ontdekken. In een weekend trouwens ook niet, dus dat wordt nog een keertje terugkomen.

Ook leuk om te doen:

  • Ga op ontdekkingstocht op Landgoed Staverden, dat deel uitmaakt van het kleinste stadje van Nederland. Er zijn korte wandelingen aangegeven vanaf de parkeerplaats, maar je kunt er ook een lange klompenpadroute volgen.
  • Haal een dampende glühwein of smaakvolle lunch – tip: het broodje sauerkraut! - bij Brasserie Staverden, waar je na coronatijden weer kunt plaats nemen op het grote terras, dat een paar jaar geleden werd uitgeroepen tot het beste van Nederland.
  • Nu vanwege de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk, maar houd het zeker in gedachten: Ga op pad met een boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen. Zo kan boswachter Clara je alles vertellen over eetbare planten en hoe je bijvoorbeeld een pesto kunt maken van zevenblad en brandnetel.
  • Liefhebbers van lange wandelingen kunnen op de Veluwe hun niet geluk op. Dit zijn de tips van Frank Wandelt.

Voor dit artikel heeft onze redacteur de Veluwe bezocht op uitnodiging van Visit Veluwe. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.