Cijfers Kadaster

Overheidsmaatregelen schrikken kleine woningbelegger niet af

01 december 2020 07:04 Aangepast: 01 december 2020 13:39
Beeld © ANP

Kleine beleggers kopen nog steeds volop woningen om te verhuren, ondanks de coronacrisis en pogingen van de overheid om hen te weren. Het aandeel van particuliere verhuurders op de huizenmarkt is dit jaar verder toegenomen.

Dat schrijft het FD vandaag op basis van voorlopige cijfers van het Kadaster en een rondgang langs aanbieders van hypotheken speciaal voor verhuurders.

Beleggers lijken zich niet te laten afschrikken door de zelfbewoningsplicht die Amstelveen, Utrecht en andere gemeenten hebben ingevoerd, of de bovengrens voor huurverhogingen in de vrije sector die het kabinet wil invoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA-plan voor een 'Prins Bernhard-belasting' jaagt pandjesbazen schrik aan

Buy to let neemt toe

De hoge huizenprijzen door het grote woningtekort lijken evenmin een belemmering om te kopen. Het aantal woningverkopen om te verhuren nam in de eerste helft van dit jaar harder toe dan andere categorieën zoals doorstromers en koopstarters, stelt Paul de Vries van het Kadaster. Ook steeg het aandeel particuliere verhuur in de woningvoorraad.

Hypotheekaanbieders bevestigen dat particuliere beleggers nog steeds zeer actief zijn op de woningmarkt.

In de eerste helft van 2020 ging in de vier grote steden zo'n 40 procent van de woningaankopen naar particuliere verhuurders volgens de voorlopige cijfers van het Kadaster. In de rest van Nederland was dat zo'n 20 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van