Historisch begrotingstekort van 6,2 procent door coronacrisis

De coronacrisis leidt dit jaar tot een historisch begrotingstekort van 6,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in de Najaarsnota. De overheidsschuld is met tientallen miljarden euro's gestegen.
Na de coronadip in het voorjaar heeft de Nederlandse economie zich in de zomer sneller hersteld dan verwacht. Het begrotingstekort over 2020 valt daarom lager uit dan eerder gedacht.
Toch is het tekort van 6,2 procent waar nu van uit wordt gegaan nog altijd historisch hoog. In 2019 was er een begrotingsoverschot van 1,5 procent oftewel 14 miljard euro.
Miljardensteun voor bedrijven
Ook de overheidsschuld is in recordtempo gestegen. Dat komt door de steunpakketten die afgelopen maanden werden opgetuigd om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Om ontslagen en faillissementen te voorkomen, heeft de overheid al tientallen miljarden euro's aan steun uitgekeerd.
Door deze extra uitgaven is de overheidsschuld in recordtijd gestegen en komt eind dit jaar uit op 57,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat is 54 miljard euro hoger dan eind 2019. Voordat Nederland in de ban van corona raakte, was de verwachting nog dat de overheidsschuld dit jaar zou dalen.

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval
Ooit moeten deze coronamiljarden weer worden terugverdiend, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. Maar heel snel zal dit niet gebeuren. "Het kabinet heeft steeds gezegd niet te gaan bezuinigen of de belasting te verhogen zolang we de coronacrisis niet achter ons hebben gelaten."
Tegenvallers
In de Najaarsnota zitten nog enkele andere tegenvallers. Werkgevers hebben massaal de zorgbonus aangevraagd voor hun personeel, wat een tegenvaller oplevert van 800 miljoen euro. En vanwege hogere Europese uitgaven moet Nederland 400 miljoen euro extra afdragen aan Brussel.
