Ga naar de inhoud
Corona-effect

Weer meer mensen in de bijstand, vooral jongeren de klos

Het aantal mensen in de bijstand loopt de laatste maanden flink op. In het derde kwartaal van dit jaar kregen 423.000 mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 7000 meer dan een jaar eerder. 

Het is het tweede kwartaal op rij dat het aantal mensen in de bijstand groeit ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig kwartaal steeg het aantal mensen in de bijstand voor het eerst in ruim twee jaar tijd. Opvallend veel van hen zijn jongeren.

Fors
Lees ook:
Fors meer mensen in de bijstand (voor het eerst in ruim twee jaar)

Nog steeds veel jongeren

Het CBS constateert nu dat in alle leeftijdsgroepen meer mensen zijn die een uitkering krijgen en het gaat om zowel mensen met een Nederlandse als met een migratieachtergrond. 

Toch is het aandeel jongeren nog steeds relatief groot. Er waren in het derde kwartaal bijna 3.000 meer jongeren (tot 27 jaar) met een bijstandsuitkering. Een groei van 8 procent. In andere leeftijdsgroepen lag de stijging rond de 1 procent, aldus het CBS.

Corona-effect

"Ik vermoed dat bij de jongeren wel een corona-effect te zien is", zei econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS er eerder al over. "Vooral jongeren zijn vanwege corona hun baan kwijtgeraakt. Of ze begonnen op de arbeidsmarkt en konden geen baan vinden."

Jongeren blijken kwetsbaar tijdens de coronacrisis en weinig Nederlanders hebben een financiële buffer.

Vooral
Lees ook
Vooral jongeren en mensen met laag inkomen geraakt door coronacrisis

Verschil tussen in- en uitstroom groter

Het CBS ziet daarnaast dat het verschil tussen het aantal mensen dat de bijstand instroomt, versus de groep die uitstroomt en dus geen uitkering meer krijgt, groter wordt. 

Dat verschil wordt in de afgelopen kwartalen groter. Zo stroomden er in het eerste kwartaal van dit jaar 29.000 mensen in, en 21.000 uit. In het tweede kwartaal was dat respectievelijk 27.000 en 17.000. 

Mohammed
Lees ook:
Mohammed en Rob willen de bijstand uit, maar toen kwam corona: 'Al m'n klanten vielen weg'