Ga naar de inhoud
Eigen geld in bedrijf

Horeca vreest sluiting tot half januari, wil 100 procent compensatie

Horecabedrijven proberen met afhaalmaaltijden nog wat omzet te draaien. Beeld © Hollandse Hoogte/ANP

Het ziet ernaar uit dat de horeca nog tot zeker half januari gesloten blijft. De kans dat er voor die tijd versoepelingen komen is uitermate klein.

Dat concludeert brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) na gesprekken met de overheid en ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

"De signalen zijn steeds sterker dat we niet meer open gaan dit jaar", zegt horecaondernemer en KHN-voorzitter Robèr Willemsen tegen RTL Z. Volgens hem wordt de druk om meer steun te krijgen daarmee 'alleen maar groter'.

'Carbecue'
Lees ook:
'Carbecue' langs huizen Cuijk met hamburgers en spareribs

Eigen geld in bedrijf

Intussen zijn eet- en drinkgelegenheden alweer dicht sinds 15 oktober. Een groot deel van de horecaondernemers is komende maand opgeteld tussen de vijf en negen maanden gedwongen dicht geweest. 

Ondernemers verwachten zelf dat ze wegens de gedwongen sluitingen dit jaar zo'n 50 procent minder omzet draaien, vergeleken met 2019. Los van ontvangen coronasteun voor loonkosten is door ondernemers ongeveer 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken, stelt de KHN-voorzitter.

"Ons standpunt is daarom dat wij 100 procent gecompenseerd dienen te worden."

Meer steun

Om 2021 te halen vraagt de branche nu om meer overheidssteun. Die is volgens de branchevereniging nodig om 'te voorkomen dat meer dan 50 procent van de sector op korte termijn failliet gaat'. KHN hoopt dat het kabinet vandaag meer bekend maakt na de ministerraad.

In Den Haag wordt achter de schermen gesproken over aanvullende steunmaatregelen. Willemsen: "Het is duidelijk dat wij 100 procent gedwongen gesloten zijn. Ons standpunt is daarom dat wij 100 procent gecompenseerd dient te worden. Zowel in de tegemoetkoming vaste lasten en de NOW die ieder geval terug moet naar 90 procent en niet de afbouw naar 80 procent zoals die nu is."

Van
Lees ook:
Van dj naar pakketbezorger: 'Ik mis het nachtleven heel erg'

Extra regels

Om zo snel mogelijk open te kunnen - het liefst nog tijdens de kerstvakantie - heeft de sector zelf een lijst basismaatregelen opgesteld voor cafés en restaurants, bovenop de landelijke maatregelen. Denk aan het scheiden van ingaande en uitgaande gasten, binnen max 5 personen per 10 vierkante meter en het verplicht dragen van mondkapjes door het personeel.

Wat betreft sluitingstijden pleit KHN voor 24.00 uur en geen inloop meer vanaf 22.00 uur. Bezoekers van (nacht)clubs zouden voor het binnenkomen getest moeten worden.

Coronasteun
Lees verder:
Coronasteun voor café: Amerikaan geeft 3000 dollar fooi na drinken biertje
Dit is een artikel van