Verkoop loopt weer als een trein

Autobranche klimt uit het dal: meer auto's verkocht

27 november 2020 00:01 Aangepast: 27 november 2020 06:10
Beeld © ANP

De auto- en motorbranche zou het tweede kwartaal misschien het liefst zo snel mogelijk vergeten. De verkoop van nieuwe auto's in de showrooms knalde onderuit en fabrieken moesten hun deuren tijdelijk sluiten. Maar het herstel is ingezet: in het derde kwartaal steeg de omzet met 23 procent ten opzichte van dat dramatische tweede kwartaal.

Ondanks de harde groei ten opzichte van een kwartaal eerder is de groei op jaarbasis heel gering, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

De omzet van de totale branche groeide met 0,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. 

Import groeit het hardst

Het herstel is het grootst bij de importeurs van nieuwe personenauto's. De omzet steeg daar in het tweede kwartaal met 45 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is het hoogste percentage van alle deelbranches. Op jaarbasis zit de omzet 0,6 procent boven die van het derde kwartaal in 2019. 

In het derde kwartaal staat de omzetgroei bij nieuwe zwaardere bedrijfsauto's op een goede tweede plaats met ruim 25 procent. 

Voor bijna alle branches was het derde kwartaal er een met recordstijgingen in vergelijking tot het tweede kwartaal. De enige uitzondering is de motorbranche. Die omzet daalde ten opzichte van het vorige kwartaal met 5,9 procent maar steeg met bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Ook het aantal openstaande vacatures in de branche steeg. In het derde kwartaal waren er 3000 openstaande vacatures: 700 meer dan in het vorige kwartaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van