Ga naar de inhoud
'Beter voor economie'

Werkgevers tegen verlengen kerstvakantie: 'Laat scholieren testen'

Scholieren op weg naar school in Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hopen dat het kabinet niet beslist om de kerstvakantie voor scholieren te verlengen, om zo het coronavirus te beteugelen. De clubs vrezen dat werkende ouders daardoor in de verdrukking komen. Liever zouden de werkgevers zien dat scholieren massaal getest worden, zodat de scholen open kunnen blijven.

Dat bevestigt een woordvoerder van de organisaties na berichtgeving van het ANP.

Het Outbreak Management Team adviseerde deze week het kabinet om te onderzoeken of het verlengen van de kerstvakantie zinnig is bij het beteugelen van de crisis. De verwachting is dat als de scholen een week eerder sluiten of een week langer dicht blijven, het aantal besmettingen zal afnemen.

Advies
Lees ook:
Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Testen bij scholen

De organisaties zouden liever zien dat er naar alternatieven wordt gezocht om de scholen open te houden, zonder dat het aantal besmettingen hierdoor oploopt. Bijvoorbeeld door scholieren massaal te testen en op basis van zo'n screening te besluiten of een school wel of niet open kan.

"Dit is beter voor het onderwijs van de kinderen, voor de ouders én voor de economie."

Voorjaar nog op het netvlies

Sluiting van scholen betekent namelijk voor werkende ouders dat zij weer moeten gaan schipperen tussen zorgtaken en werk. Dat is zwaar voor ouders, bleek tijdens de eerste lockdown in het voorjaar toen de scholen gesloten waren.

In welke mate bedrijven daadwerkelijk schade ondervinden van ouders die tijdelijk niet, minder of minder geconcentreerd kunnen werken, wist de woordvoerder van VNO-NCW niet te zeggen.

Toch doen VNO-NCW en MKB Nederland een beroep op het kabinet om de impact op werkenden en het bedrijfsleven mee te wegen in de uiteindelijke beslissing.

Massaal
Lees ook:
Massaal testen: dé uitkomst voor evenementen?

Wachten tot 8 december

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaf dinsdag aan de scholen alleen langer te willen sluiten als er echt geen andere mogelijkheden zijn. De verwachting is dat er op 8 december meer duidelijkheid komt over de maatregelen die gelden tijdens en rond de feestdagen.

In de aanloop naar die datum wordt er nog een nieuw OMT-advies verwacht.