Jenever beschermd

China en EU akkoord over lijst van producten die niet genept mogen worden

23 november 2020 14:52 Aangepast: 23 november 2020 15:02
Een man doet boodschappen op een Chinese markt. Beeld © iStock

Vanaf volgend jaar mogen 100 beschermde Europese streekproducten niet meer in China verkocht worden onder de iconische namen, als ze niet daadwerkelijk uit de juiste streek afkomstig zijn. Manchego uit Beijing of Champagne uit Wuhan - om maar eens wat te noemen - zijn straks dus uit den boze.

Daarover zijn de twee economische grootmachten het eens geworden. In de Europese Unie hebben veel streekproducten een beschermde status. Zo mag mousserende wijn alleen champagne heten als het uit de gelijknamige streek in Frankrijk komt en parmaham moet gemaakt worden in de Italiaanse provincie Parma.

100 producten

Die regels gelden niet in China, waardoor plaatselijke namaakproducten daar gewoon onder de wereldberoemde namen verkocht mogen worden. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde.

In eerste instantie krijgen nu 100 Europese producten een beschermde status in China en 100 Chinese producten krijgen bescherming in de EU. Op de Europese lijst staan onder meer champagne, cava, Poolse wodka, feta en port.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooghoudt wil jenever aan Chinezen verkopen

Jenever op de lijst

Voor Nederlandse fabrikanten van ambachtelijk waar is er trouwens nog niet zo vreselijk veel reden tot juichen. Jenever is het enige product uit Nederland dat op de lijst staat.

Binnen 4 jaar worden kaas uit Gouda en Edam aan de lijst toegevoegd, net als 173 andere producten uit andere landen.

Meer export

De bescherming van de producten versterkt de marktpositie en zorgt voor meer export, is de hoop. Vorig jaar werd er voor 14,5 miljard euro aan voedselproducten uit de EU aan China verkocht. Die export bestond voor zo’n 1,3 miljard euro uit beschermde streekproducten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van