Hoop geld

Corona verandert (bijna) niks: dit zijn de duurste plekken op aarde

23 november 2020 11:09 Aangepast: 23 november 2020 14:58
Beeld © Getty

Zelfs in de duurste steden op aarde is het leven flink op zijn kop gezet door corona. Maar ondanks dat bijvoorbeeld kleding en uitstapjes goedkoper zijn geworden moet je nog altijd een dikke portemonnee hebben om in Parijs, Tel Aviv of New York aangenaam te kunnen leven. 

Elk jaar zet The Economist de duurste plaatsen om te wonen op een rijtje, in de World Cost of Living Index. De steden in de top 10 zijn nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, al staat niet elke stad op dezelfde plaats als in 2019. De coronapandemie raakt niet elke plek op dezelfde manier.  

Singapore

De nummer 1 van vorig jaar, Singapore, is bijvoorbeeld van de troon gestoten. Singapore is een plek waar normaal gesproken veel expats werken. Die zijn vanwege de coronapandemie voor een groot deel naar huis gegaan. 

 

En zij zijn juist een motor achter de stedelijke economie, met name in het uitgaansleven. Voor het eerst sinds 2003 nam de bevolking van Singapore af, in plaats van toe.

Dat resulteert in een lagere vraag, met als gevolg lagere prijzen. Singapore moet nu genoegen nemen met een vierde plaats. Parijs neemt het stokje van de voormalig koploper over. 

Valutaontwikkelingen

Over het algemeen gingen de kosten voor levensonderhoud juist omhoog. Soms om technische redenen, zoals valutaontwikkelingen. De onderzoekers gaan uit van prijzen in dollars en dat maakt het leven in landen met een zwakkere munt, zoals in Latijns-Amerika, automatisch duurder. 

In andere gevallen is het logistiek. Corona heeft de wereldhandel een klap gegeven. De aanvoer van producten en grondstoffen is soms zo in de war geraakt dat er schaarste is ontstaan, met als gevolg stijgende prijzen. 

Teheran

In de Iraanse hoofdstad Teheran kwamen daar ook nog eens Amerikaanse sancties bovenop, waarmee de inwoners van Teheran de sterkste prijsstijgingen in de ranglijst te verwerken kregen. 

Gemiddeld ging de World Cost of Living-index met iets minder dan 0,5 procent omhoog. De prijs voor uitstapjes en etentjes ging flink omhoog, nieuwe kleren werden juist goedkoper. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van