Ga naar de inhoud
Laden op vakantie

Snellaadbedrijf Fastned breidt uit naar Franse snelwegen

Een laadstation van Fastned. Beeld © Andy Smulders

Het Nederlandse Fastned gaat ook op de Franse snelwegen laadstations plaatsen. De komende jaren moeten er in ieder geval negen grote stations in Frankrijk komen.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Fastned sloot een deal met Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR), de uitbater wegbeheerder van de snelwegen en tolwegen in het land.

Vijfde land

Het contract moet nog wel worden goedgekeurd door het Franse ministerie van Transport. Als die goedkeuring er komt, wordt Frankrijk het vijfde land waar Fastned stations heeft.

Op dit moment kunnen automobilisten op 129 plekken bij Fastned terecht in Nederland, Duitsland, het VK en België.

Route du Soleil

Als alles volgens plan verloopt kunnen vanaf 2021 de stations verschijnen op plekken waar in vakantietijd ook veel Nederlanders komen. De stations komen op plekken langs de snelwegen van Parijs naar Lyon, op de route naar Zwitserland en in de buurt van Dijon.

Op de locaties moeten zestien wagens tegelijk kunnen laden, waardoor er dagelijks honderden auto's per dag geholpen kunnen worden, schrijft het bedrijf.

Fastned is de eerste partij die een openbare aanbesteding voor elektrische laadstations van de APRR weet te winnen.

Flinke verliezen

Het Nederlandse laadbedrijf groeit al jaren flink, mede door grote investeringen in nieuwe laadstations. Maar voorlopig heeft dat nog nooit geleid dat tot een jaar dat winstgevend werd afgesloten.

In 2018 bedroeg het nettoverlies 6,5 miljoen, in 2019 liep dat al op tot ruim 12 miljoen op een jaaromzet van 6,4 miljoen euro. Dat betekent ook meteen dat Fastned het geld voor dit soort investeringen niet op de plank heeft liggen.

Eerder deze maand leende Fastned nog 17 miljoen euro bij investeerders. Dat geld wordt gebruikt om het netwerk van Fastned verder uit te breiden.