45 per uur naar werk

Ruim 21.000 speed-pedelecs op de weg: verkoop in drie jaar tijd verdubbeld

23 november 2020 00:04
De speed-pedelec is populair onder forenzen. Beeld © ANP

De verkoop van speed-pedelecs blijft doorzetten. De elektrische fiets is de laatste jaren vooral populair onder particulieren van 45 tot 65 jaar oud. Voor een speed-pedelec gelden inmiddels dezelfde regels als voor brommers.

In de eerste helft van dit jaar zijn nog eens 3300 nieuwe en gebruikte speed-pedelecs aangeschaft, waarmee er op 1 juli in totaal 21.100 van de rappe elektrische fietsen rondreden in Nederland.

Het betekent een toename 23 procent vergeleken met het jaar ervoor, toen het ging om 17,2 duizend speed-pedelecs. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandagochtend. 

45 km per uur

Bestuurders van een speed-pedelec mogen in ons land maximaal 45 kilometer per uur rijden. Het dragen van een helm is verplicht, net als een bromfietskenteken.

Voor het behalen van die snelheid moet je wel stevig meetrappen. Waarmee de speed-pedelec in populariteit voorlopig nog ver achterblijft bij brom- en snorfietsen, waarvan er vorig jaar respectievelijk 457.000 en 750.000 rondreden.

Geen corona-effect

In tegenstelling tot andere fietsensoorten zoals racefietsen en mountainbikes is er volgens het CBS geen effect van de coronacrisis zichtbaar in de aanschafcijfers.

De speed-pedelec is namelijk net zo populair als voor de virusuitbraak, die het woon-werkverkeer op de fiets stimuleerde en van wielrennen een populairdere buitensport maakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exceptioneel jaar fietsbranche zet door: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Wat verder opvalt is dat bedrijven nauwelijks speed-pedelecs aanschaffen. Slechts 1600 speedpedelecs (7,6 procent) stonden geregisteerd op de naam van een bedrijf, tegenover ruim 19.500 fietsen in particulier bezit.

Ouderen buiten de stad

De elektrische fietsen zijn vooral populair bij mensen van 45 tot 65 jaar die overwegend buiten de stad wonen. Zij zijn goed voor twee derde van alle speed-pedelecs. Bij 16- tot 35-jarigen is dat aanzienlijk minder het geval: zij bezaten net iets meer dan 6,7 procent van de speed-pedelecs.

De gemiddelde leeftijd van een speed-pedelec-eigenaar is 51,5 jaar. Dat is jonger dan de eigenaar van een reguliere e-bike (tot 25 kilometer per uur), die het populairst zijn onder 65-plussers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van