'ECB koopt leningen'

Wereldwijde schuldtsunami? 'Voor overheden maakt het niet uit'

19 november 2020 22:00 Aangepast: 19 november 2020 22:32
Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde. Beeld © Epa / Sanzijana Perju / ECB

Het coronavirus heeft wereldwijd de schulden opgestuwd naar een nieuw hoogtepunt, aldus het Institute for International Finance, dat spreekt van een 'aanval van de schuldentsunami'. Hans de Geus, RTL Z-beurscommentator, ziet het echter veel minder somber in.

Wereldwijd waren de schulden in het derde kwartaal 272 biljoen dollar (228 biljoen, oftewel 228.000 miljard, euro). Dat becijfert het Institute for International Finance (IFF). Dat is de organisatie van financiële instellingen in de wereld.

In de eerste negen maanden stegen de schulden met 15 biljoen dollar. Dat komt voor de helft doordat overheden, vooral uit ontwikkelde landen, meer gingen lenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pessimistischer ECB gaat langer verder met ongekend steunbeleid

Schuldratio 432 procent

Afgezet tegen het BBP (de economie) is de schuld van rijke landen 432 procent. Dat betekent dat de schulden ruim vier keer zo groot zijn als de economie. Eind vorig jaar was de schuldratio nog 380 procent.

In opkomende landen zijn de schulden relatief kleiner: bijna 250 procent in het derde kwartaal. China zit echter al bijna op het niveau van de rijke landen, met een schuldenratio van 335 procent.

Schulden afbouwen?

Volgens het IFF is er aanzienlijke onzekerheid over hoe de wereldwijde economie de schulden in de toekomst kan afbouwen, zonder 'aanzienlijke negatieve gevolgen' voor de economie.

Maar RTL Z-beurscommentator Hans de Geus is niet zo negatief. Sowieso is de schuld van de een, het bezit van de ander, aldus De Geus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

ECB

Verder maakt het voor overheden niet uit dat ze schulden hebben, als ze in hun eigen valuta lenen. Bovendien zijn bedrijven waarschijnlijk goed voor het geld dat ze lenen, zegt hij.

Voorheen leenden overheden in de eurozone in een vreemde munt, ze hadden geen zeggenschap over de euro, aldus De Geus. Maar nu is de situatie volgens hem anders, omdat  de ECB obligaties opkoopt en zorgt dat de rentes niet kunnen stijgen. Zelfs het rendement op tienjaars staatsleningen van Spanje en Griekenland is nu negatief, stipt De Geus aan.

Iedereen failliet laten gaan?

Wat willen ze dan, iedereen failliet laten gaan, vraagt De Geus zich af. "Als je nu de economie niet steunt als overheid, dan weet je zeker dat bedrijven failliet gaan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van