Kamer wil juist verbod

Bedrijven met NOW-steun kunnen toch bonussen betalen

19 november 2020 15:27 Aangepast: 19 november 2020 18:26
Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Nederlandse bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de tweede NOW-steunronde, kunnen toch extra's uitdelen. Het gaat dan om onder meer bonussen en dividend, zonder dat het gevolgen heeft voor de steun die het van de overheid kreeg.

Als het Nederlandse bedrijf een buitenlands moederbedrijf heeft, dan kan deze toch bonussen en dividend uitkeren aan personeel en aandeelhouders. Ook kunnen er eigen aandelen worden ingekocht.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken na berichtgeving van de NOS.

Buffer

Die uitzondering is opmerkelijk: de Tweede Kamer wilde juist een verbod hierop. Het idee daarachter is dat als bedrijven gebruikmaken van overheidssteun, zij alles moeten doen om zoveel mogelijk een buffer op te bouwen.

Met de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) neemt de overheid een fors deel van de loonsom voor haar rekening, als bedrijven personeel niet of weinig meer kunnen laten werken. Daarmee moet gezorgd worden dat zoveel mogelijk banen behouden blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn naast KLM de grootverbruikers van de NOW-2 salarissteun

Banen

Dividend uitkeren of bonussen uitbetalen gaat in tegen die gedachte. Het ministerie van Sociale Zaken wil met de uitzondering de werkgelegenheid in Nederland beschermen.

Als Nederlandse bedrijven alleen loonsteun zouden krijgen als een moederbedrijf geen dividend uitkeert, zou dat voor het moederconcern mogelijk reden zijn geweest geen steun aan te vragen. Dat zou dan banen in Nederland kosten, was de gedachte.

Oppositie ontevreden

Het verbod op het uitkeren van dividend voor bedrijven die NOW-steun krijgen, kwam er op verzoek van de Kamer. Het voltallige parlement steunde in april een voorstel van D66.

Oppositiepartijen SP en PvdA zijn nu niet te spreken over de uitzondering. Minister Koolmees zei in de Tweede Kamer echter dat de uitzondering niet kan worden teruggedraaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

Booking.com

Eerder dit jaar was er woede over Booking.com, dat compensatie voor de loonkosten aanvroeg van zo’n vijfduizend werknemers onder de NOW.

De moeder achter Booking.com, Booking Holdings, kocht vorig jaar echter voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen in. Over 2019 behaalde dat concern een nettowinst van 4,9 miljard dollar, op een omzet van 15 miljard. Dat is een enorme winstmarge.

Later zag Booking.com af van steun in de tweede ronde van NOW.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van