Ga naar de inhoud
Economie

FAQ: veel gestelde vragen over de zakelijke programma's op RTL Z

Beeld © Getty Images

Bij RTL Z worden we regelmatig gebeld door ondernemers met vragen over zakelijke programma's die gemaakt worden door externe producenten. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Wie produceert deze programma's?

Deze programma’s worden niet door (de redactie van) RTL Z zelf gemaakt, maar door een externe producent geproduceerd. Nadat de productie is afgerond levert de producent het programma aan bij RTL. RTL zendt het programma vervolgens bij RTL 4, RTL 7 en/of RTL Z uit. 
De producenten benaderen regelmatig ondernemers met de vraag of zij mee willen doen aan een dergelijk programma. Als je daarmee instemt, ga je een overeenkomst aan met de desbetreffende producent (dus niet met RTL). De producenten maken alle afspraken rechtstreeks met jou, o.a. over de financiële bijdrage voor de totstandkoming van het programma.

Klopt het dat ik hiervoor moet betalen?

Ja, dat is over het algemeen zo. Als deelnemer betaal je in dat geval een financiële bijdrage voor de totstandkoming van het programma. Het programma heeft als doel om je naamsbekendheid en (consumenten)bereik te vergroten. 

Is de nieuwsredactie van RTL Z of RTL Nieuws betrokken bij de productie van deze programma's?

Nee, er is geen enkele link tussen de nieuwsredacties van RTL en de producties van deze externe producenten. De nieuwsredacties zullen NOOIT geld vragen voor deelname aan een item, artikel of programma. De nieuwsredactie werkt volledig onafhankelijk van welke partij dan ook, en werkt middels haar eigen redactiestatuut om elke commerciële beïnvloeding uit te sluiten.

Ik heb vragen over mijn deelname aan een dergelijk programma. Bij wie kan ik terecht?

Je kunt met al je vragen terecht bij de producent van het desbetreffende programma. Hieronder staan de desbetreffende programma's (met daarbij de productiemaatschappij en de contactpersonen) die momenteel worden uitgezonden bij RTL:

Ik heb een klacht over de manier waarop ik benaderd ben. Waar kan ik die kwijt?

Neem altijd eerst contact op met de producent van het betreffende programma (zie hierboven de contactgegevens) om dit toe te lichten. Kom je er onderling niet uit, dan kun je je richten tot de customer service van RTL. Deze is bereikbaar op customercare@rtl.nl. Noem in je mail altijd de producent en het programma waar het over gaat.

Wanneer ben ik te zien op tv?

De desbetreffende programma's worden op werkdagen en in het weekend overdag uitgezonden bij RTL 4, RTL 7 en/of RTL Z. Voor de exacte uitzenddata- en tijden kun je contact opnemen met de producent van het desbetreffende programma.

Ik heb vragen over de samenwerking tussen RTL en deze producenten, bij wie kan ik terecht?

Dat zijn Raymond Mourits en Sophie Vogelaar, zij zijn vanuit Ad Alliance, een dochterbedrijf van RTL Nederland, betrokken bij deze programma's. Zij zijn bereikbaar op Raymond.mourits@adalliance.nl en Sophie.vogelaar@adalliance.nl.

Bron: RTL Z