Beschimpt door Trump

'Biden wil voormalig Fed-baas Janet Yellen als minister van Financiën'

16 november 2020 08:45 Aangepast: 19 januari 2021 09:36
Janet Yellen. Beeld © AFP

Onder druk van president Trump stapte ze op als baas van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Maar nu krijgt Janet Yellen van toekomstig president Joe Biden een andere topbaan: ze wordt minister van Financiën.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Biden zou haar tot een van de belangrijkste kandidaten rekenen. 

Yellen werd door Barack Obama benoemd tot hoogste baas van de Fed, maar ze hield het er slechts vier jaar voor als voorzitter. Ze werd meerdere keren aangevallen op haar beleid door zijn opvolger: Donald Trump. 

Tijdens campagne

Die kritiek kwam er al tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Toen liet Trump weten dat hij haar wilde vervangen, omdat ze 'deed wat Obama wilde dat ze deed'. Die kritiek ging door toen hij eenmaal president was. Hoogst ongebruikelijk, want een centrale bankier opereert onafhankelijk van de politiek.

Dat zag Trump anders. Hij wilde dat Yellen de rente verlaagde en luisterde naar zijn inbreng. Hij gunde haar geen tweede termijn van vier jaar, wat hoogst ongebruikelijk is. Nadat dit duidelijk was geworden, stapte Yellen op en benoemde Trump Jerome Powell als haar opvolger.

Miniatuurvoorbeeld
De opvolger van Yellen kreeg ook kritiek

Trump uit weer kritiek op Fed: 'niet verheugd' over renteverhogingen

Divers kabinet

Yellen werkt nu bij de denktank Brookings Institution in Washington. Sinds ze zou weten dat ze een kandidaat is voor de ministerspost, zou ze volgens Bloomberg een optreden hebben afgezegd. 

Een woordvoerder van het Biden-kamp benadrukt in een reactie dat er nog geen beslissingen over benoemingen zijn genomen. Biden heeft wel al aangegeven dat hij streeft naar een divers kabinet. Dat kan betekenen dat de Verenigde Staten hun eerste zwarte of vrouwelijke minister van Financiën tegemoet kunnen zien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van