Van test tot IC-opname

Kosten coronabehandeling: van paar tientjes tot tienduizenden euro's

13 november 2020 11:52 Aangepast: 13 november 2020 12:33
Een verpleegkundige verzorgt een coronapatiënt op de ic in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Een behandeling van een coronapatiënt op de intensive care loopt flink in de papieren. Op basis van cijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft RTL Z een berekening gemaakt van hoe duur een coronabehandeling ongeveer is. De kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro's per behandeling.

Stel, je krijg klachten en laat je testen en die test komt positief terug. Je hebt dus corona en je moet in quarantaine. Maar zolang de klachten niet erger worden, hoef je niet naar de huisarts. De kosten vallen dan dus mee.

De test is namelijk gratis voor jou, als je je hebt laten testen bij de GGD. Dit komt omdat de overheid deze testen betaalt. Zo'n GGD-test kost de overheid al snel 65 euro. De totale kosten komen dan uit op 65 euro.

Huisarts

Als de klachten erger worden, dan moet je naar de huisarts. Na een gesprek met de huisarts wordt er de conclusie getrokken dat er verder geen actie nodig is. Voor een huisartsconsult wordt maximaal 30 euro per consult gerekend, meldt Zorgverzekaars Nederland (ZN).

Dit betekent dat de totale kosten uitkomen op 95 euro: 65 euro voor het testen bij de GGD plus 30 euro voor het consult bij de huisarts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuis Dordrecht weigert nieuwe coronapatiënten: geen personeel

Verpleegafdeling van het ziekenhuis

Dit zijn tot nu toe de milde gevallen, maar het zou zo maar kunnen dat je naar het ziekenhuis wordt doorverwezen vanuit de huisarts. Als je eenmaal naar het ziekenhuis moet, dan lopen de kosten snel op. 

Eenmaal in het ziekenhuis, hoeft niet iedereen meteen naar de intensive care. Veel patiënten komen op de verpleegafdeling terecht, en dat kost naar schatting zo'n 500 euro per dag.

Hoe lang ligt een patiënt dan gemiddeld in het ziekenhuis? Uit onderzoek van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) komt naar voren dat een coronapatiënt gemiddeld zeven dagen op de verpleegafdeling ligt en/of dertien dagen op de intensive care.

Bij een patiënt die na behandeling op de verpleegafdeling al weer naar huis mag, lopen de kosten toch al op tot zo'n 3.500 euro (7 x 500 euro). Daar komen de 95 euro aan kosten voor het testen en bezoek aan de huisarts nog bij.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Intensive carekosten

De behandelkosten lopen pas echt op als iemand er zo slecht aan toe is, dat hij of zij op de intensive care terecht komt. Omdat hier veel personeel werkt met dure apparatuur en medicijnen, gaat het om forse bedragen.

Wat gebeurt er op de ic?

Het coronavirus kan voor ernstige ontstekingen zorgen in de longen. Door deze ontstekingen kan er longweefsel beschadigd raken. Deze beschadigingen maken het voor patiënt vrijwel onmogelijk om op eigen kracht genoeg zuurstof binnen te krijgen.

De behandeling van coronapatiënten op de IC is dan ook gericht gericht op de toediening van zuurstof en het kunstmatig beademen, meldt het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht op de website. Een beademingsmachine neemt het ademhalen over van de patiënt. Een patiënt die kunstmatige beademing nodig heeft, wordt vaak in slaap gebracht door middel van medicijnen.

Afhankelijk van hoe ernstig een patiënt er aan toe is en hoeveel zorg deze dus nodig heeft, zijn er drie prijsklassen voor een IC-behandeling. Voor niveau 1 geldt 2.400 euro per dag, voor niveau 2 2.800 euro, meldt ZN. Wat een dag ic op niveau 3 kost, blijft onbekend.

Duizenden euro's per dag

En onder welk niveau de behandeling van een coronapatiënt valt is ook nog onduidelijk. "Een dag op de IC kost, naar een ruwe schatting, ongeveer 2.500 euro", laat woordvoerder Maaike Grevelink weten. 

Ervan uitgaand dat een coronapatiënt gemiddeld dertien dagen op de IC ligt, brengt  de kosten van een behandeling op zo'n 32.500 euro (13 x 2.500 euro). Wanneer we de eerdere kosten (voor testen, huisartsconsult en verpleegafdeling) daarbij optellen komen we op een bedrag van 36.095 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona duurder? Hier moet je op letten als je overstapt van verzekeraar

Uitvaartkosten of revalideren

Dat bedrag is zonder eventuele revalidatiekosten of, in het ergste geval, uitvaartkosten. Deze hebben we in onze rekensom niet meegenomen. 

Daarnaast is er nog veel onbekend over de gevolgen van het virus op de gezondheid. De kosten zouden dus nog veel hoger kunnen uitpakken, benadrukt Grevelink. "Op dit moment hebben we nog geen goed beeld van de zorgkosten voor een coronapatiënt. We kunnen ons alleen baseren op deze hele grove standaardbedragen", vertelt zij. 

De werkelijke declaraties van ziekenhuizen en andere zorgverleners zijn nog niet binnen bij de verzekeraars, legt zij uit. Zorgverzekeraars hebben daarnaast ook kosten gemaakt om met een speciale bijdrage zorgaanbieders te compenseren voor misgelopen inkomsten en extra kosten door corona.

Wie betaalt?

Een groot gedeelte van dit bedrag wordt door de zorgverzekeraars vergoed. Patiënten moeten wel het eigen risico betalen, dat dit jaar minimaal 385 euro bedraagt.

De overheid betaalt ook nog een klein beetje mee, namelijk de test bij de GGD. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van