Ga naar de inhoud
'Marktverstorend'

Overdrachtsbelasting starters toch maar deels afgeschaft, VEH is boos

Beeld © ANP

De overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar wordt toch niet helemaal geschrapt. Met Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat jonge huizenkopers de belasting in eigen zak mogen houden vanaf 1 januari, maar onder druk van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks geldt de vrijstelling alleen nog voor huizen onder de 400.000 euro. De Vereniging Eigen Huis vreest dat de regeling zo marktverstorend werkt.

Nu is het nog zo dat alle particuliere huizenkopers, jong of oud, 2 procent overdrachtsbelasting moeten betalen. Die belasting wordt geheven over de koopsom, en loopt dus al snel in de duizenden euro's. De eenmalige vrijstelling voor starters, of eigenlijk voor iedereen onder de 35, zou ervoor moeten zorgen dat nieuwe toetreders tot de woningmarkt meer kans maken.

Harde grens van 400.000 euro

Door de deal die minister Kajsa Ollongren (Wonen, D66) met GroenLinks en PvdA maakte, kleeft er nu een fikse 'maar' aan die vrijstelling. Als een huis meer dan 400.000 euro kost, kunnen jonge kopers straks fluiten naar het belastingvoordeel.

Dat zorgt ervoor dat de staat volgend jaar eenmalig 73 miljoen euro meer aan inkomsten heeft ten opzichte van het originele plan. De jaren daarna scheelt het de schatkist jaarlijks 26 miljoen.

Kwetsbare wijken

De deal met de linkse oppositiepartijen is dat dat geld dan wordt gebruikt om te investeren in een volkshuisvestingsfonds. "Starters die een huis kunnen kopen van acht ton, hoeven van ons geen 16.000 euro te krijgen. Dat gebeurt dus niet meer. Dat investeren we in kwetsbare wijken en krimpgebieden. Dat vind ik een mooi resultaat", aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Maar die harde grens, waarbij een koper die 400.000 euro betaalt 8.000 euro belastingvoordeel krijgt en een koper die 400.001 euro betaalt geen cent, valt niet overal goed.

'Kwijtschelding
Lees ook:
'Kwijtschelding overdrachtsbelasting helpt starters op woningmarkt niet'

Marktverstorend

De Vereniging Eigen Huis vreest dat dat marktverstorend werkt. "Kopers betalen voor een huis van 410.000 euro dan 8200 euro belasting. Wanneer ze 399.999 euro betalen voor een huis hoeven ze geen belasting te betalen. Dat zet de huizenprijzen in die prijscategorie onder druk", aldus de organisatie van huizenbezitters.

Omdat huizenkopers nog meer dan anders op zoek zullen gaan naar huizen van minder dan 400.000 euro, zullen deze als gevolg hiervan mogelijk in prijs stijgen. Andersom geldt ook: huizen van net iets meer dan 400.000 euro worden juist minder aantrekkelijk en zullen daardoor mogelijk in prijs dalen. 

"Beter is het om alleen het bedrag boven de 400.000 euro te belasten", zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein. "Kopers onder de 35 jaar die een huis kopen van bijvoorbeeld € 410.000 euro betalen dan alleen 2 procent overdrachtsbelasting over 10.000 euro."

Schrale troost

Maar er lijkt niet veel meer aan te doen. Met de steun van in ieder geval GroenLinks en de PvdA is er een ruimte meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel. Het voorstel moet ook nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar ook daar hebben de partijen een ruimte meerderheid.

Schrale troost voor 35-minners die de komende maanden een duur huis willen kopen en hadden gerekend op een flinke belastingmeevaller: de aangepaste regels gaan pas gelden vanaf 1 april. Tussen 1 januari en 1 april geldt de grens van 400.000 euro nog heel even niet.