'Cadeau aan bedrijfsleven'

Coalitie wil meer investeringssubsidie naar mkb sluizen na kritiek

11 november 2020 11:40 Aangepast: 11 november 2020 11:42
Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. Beeld © Peter Hilz

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn het erover eens dat ze de zeer omstreden BIK-regeling wat willen aanpassen ten gunste van het midden- en kleinbedrijf. Via de BIK kunnen bedrijven straks een deel van hun investeringskosten aftrekken van de loonbelasting. Critici noemden het plan een cadeau aan multinationals.

De hoop van de coalitiepartijen is dat als de steun meer terechtkomt bij kleinere bedrijven, ook andere partijen bereid zijn om met het plan in te stemmen.

4 miljard

De BIK (Baangerelateerde Investeringsaftrek) is vanaf dag één omstreden. De naam doet vermoeden dat er door de regeling banen behouden of geschept zullen worden, maar uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat hier amper tot geen sprake van is.

Oppositiepartijen spreken dan ook van een cadeautje aan grote bedrijven. Zij doen immers de grootste investeringen, en hebben dus ook het meeste voordeel van de BIK.

Doordat bedrijven die investeren minder belasting hoeven af te dragen, hebben zij de komende twee jaar een voordeel van 4 miljard euro. Dat geld loopt de staat aan de andere kant dus mis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardensteun aan bedrijfsleven na vernietigende kritiek aangepast

Amendement

"We hebben de suggestie van het CPB ook gehoord dat de BIK effectiever zou kunnen zijn op het moment dat we het mkb hier meer van kunnen laten profiteren. We zullen daarom in ieder geval samen met de coalitie een amendement indienen — en ik nodig ook andere leden uit om het amendement te steunen of eventueel mede in te dienen — om het mkb meer te laten profiteren van de BIK", aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Door het amendement van de coalitiepartijen komt een groter deel van die 4 miljard terecht bij kleinere bedrijven.

65 procent naar mkb

Om ervoor te zorgen dat zo'n 65 procent van de korting terechtkomt bij het mkb, schuiven de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met de twee tarieven van de regeling.

Op investeringen van 20.000 tot 5 miljoen euro komt een korting van 3,9 procent, in plaats van 3 procent zoals in het plan van de staatssecretaris. Bedrijven die investeringen boven de 5 miljoen doen, krijgen hier geen 2,44 procent korting op, maar 1,8 procent.

Staatsecretaris Hans Vijlbrief reageert vanmiddag tijdens de voortzetting van het debat op de voorgestelde aanpassing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van