Maanden gesteggel

Europees parlement zegt ja tegen begroting EU en herstelfonds

10 november 2020 17:14
Vier dagen per maand verhuist het volledige Europese Parlement naar Straatsburg. Beeld © ANP

Na de regeringsleiders, zijn ook de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten het eens geworden over de nieuwe meerjarenbegroting (2021-2027) van de Europese Unie en het coronaherstelfonds.

Dat maakt het Europese Parlement dinsdag bekend.

De onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting werden door het coronavirus op een laag pitje gezet, maar na maanden is er nu toch een akkoord over het zogenoemde Meerjarig Financieel Kader (MFK).

Een belangrijke hindernis is inmiddels weggenomen: de koppeling van EU-subsidies aan het handhaven van de rechtsstaat. EU-landen die de rechtsstaat niet respecteren, riskeren opschorting van subsidies. Daarover werden nieuwe afspraken gemaakt.

Leiders in juli al akkoord

De EU-leiders bereikten in juli al een akkoord over de meerjarenbegroting van 1074 miljard euro en een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Maar het EU-parlement vond de koppeling tussen de subsidies en de rechtsstaat te vaag omschreven.

Veel parlementariërs vonden ook dat er onvoldoende geld was voor de toekomst. Er moest meer geld naar gezondheid, wetenschap, klimaat en de jeugd. Een meerderheid zei daarom deze zomer nee tegen de begroting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europees parlement zegt nee tegen deal begroting EU

Er zijn inmiddels ook afspraken voor extra budgetten voor programma's op het gebied van klimaat, zorg, defensie en migratie. De exacte bedragen hiervoor worden nog bekend gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van