Vliegtuigruzie

EU slaat terug tegen VS met nieuwe importheffingen van 3,4 miljard

09 november 2020 12:23
Werknemers in een fabriek van vliegtuigbouwer Boeing. Beeld © AFP

De handelsministers van de EU hebben vandaag officieel groen licht gegeven voor het instellen van nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten. Amerikaanse exporten naar de EU ter waarde van 3,4 miljard euro worden daardoor geraakt.

De stap komt niet als een verrassing. Vorige maand kreeg de EU al formeel toestemming voor de strafheffingen van de Wereldhandelsorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat de vliegtuigruzie tussen de VS en EU verder

De heffingen zijn de uitkomst van het langst slepende handelsconflict uit de geschiedenis van de WTO. De Amerikanen kregen vorig jaar al toestemming om de heffingen te verhogen op goederen uit de EU ter waarde van 7,5 miljard dollar, als compensatie voor ongeoorloofde Europese steun aan de vliegtuigbouwer Airbus.

De EU had bijna dezelfde klacht over oneerlijke Amerikaanse steun aan Boeing. Ook die werd gegrond verklaard en daarom mag de EU nu ook strafmaatregelen nemen.

Liever andere oplossing

Volgens Eurocommissaris van Handel Valdis Dombrovskis heeft de EU tot het laatst toe geprobeerd om tot overeenstemming te komen met de Amerikanen om niet over te hoeven gaan tot het opwerpen van handelsbarrières, maar dat dat tot op heden geen resultaat heeft gehad.

Dombrovskis voegde daaraan toe dat de EU bereid is om de heffingen te allen tijde weer in te trekken, als de VS toch te porren is om de zaak op een andere manier op te lossen.

Hoop op Biden

De hoop lijkt vooral te zijn dat er met de toekomstige president Biden beter te onderhandelen is dan met president Trump. De Duitse minister van Economie Peter Altmaier zei te hopen dat de verkiezing van Biden zorgt voor een terugkeer naar internationale samenwerking op handelsgebied en dat de ruzies van de afgelopen jaren achtergelaten kunnen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van