Testplan

VNO-NCW wil massaal testen tegen 1,5 metersamenleving

07 november 2020 09:32 Aangepast: 07 november 2020 11:49
VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen Beeld © ANP

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan opgesteld om door massaal te testen op corona, de anderhalvemeterregel overbodig te maken. Daardoor zou Nederland weer 'vrijwel normaal' kunnen leven. De opbrengsten zouden de hoge kosten veruit overstijgen.

Voorzitter Ingrid Thijssen van de werkgeversorganisatie legt vandaag in De Telegraaf uit dat het plan uit drie fases bestaat, waarvan de laatste medio april 2021 haalbaar zou moeten zijn.

Dagelijks testen

De eerste fase is het testen van de gehele lokale bevolking in regio's met de meeste besmettingen. Zo kan het virus met 85 procent worden teruggedrongen, denkt VNO-NCW.

Als dat gebeurd is en het virus is grotendeels gedoofd, kunnen horeca, kantoren en theaters weer open. Thuiswerken blijft nog wel de norm. "Kun je niet thuiswerken? Dan laat je je dagelijks testen", zo stelt VNO voor. "Met een negatieve test in de hand mag je die dag aan het werk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ingrid Thijssen wordt nieuwe voorzitter VNO-NCW

In de laatste fase, als er ook voldoende blaastesten beschikbaar zijn, denkt de werkgeversorganisatie dat alles weer 'vrijwel normaal' kan worden. Dan is ook de anderhalvemeterregel niet meer nodig. "In de laatste fase heb je wekelijks 4,5 miljoen testen nodig. Die moeten dan nog allemaal worden ingekocht", vertelt Thijssen in de krant.

Kosten

Volgens berekeningen van de werkgeversorganisatie kost de eerste fase 30 tot 50 miljoen euro per regio, gaat de tweede fase 20 tot 40 miljoen euro per week kosten en de derde fase 50 en 100 miljoen euro per week.

Maar dat is volgens Thijssen te overzien. "De kosten vallen in het niet bij de maatschappelijke en economische schade als we het níét doen. Dit kan ons land lucht geven, daar snakt iedereen zo naar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag op staande voet na meenemen mondkapjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van