Ticket à 2,15 euro

Hoge Raad: Bulgaarse diplomaat hoeft parkeerboete niet te betalen

06 november 2020 16:23 Aangepast: 06 november 2020 16:41

Een Bulgaarse diplomaat die zijn auto in 2017 zonder te betalen in Den Haag parkeerde, hoeft de boete die hij kreeg niet te betalen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Eerder kreeg de man die bij Eurojust werkt, een Europese instelling ter bestrijding van criminaliteit, ook al gelijk van de rechtbank en van het gerechtshof.

De Bulgaar kreeg op 9 oktober 2017 een boete van 61 euro omdat hij een parkeerkaartje van 2,15 euro niet betaald had. 

Dat deed hij niet omdat hij vond dat hij dat niet hoefde van zijn diplomatieke status. Diplomaten hoeven geen belasting te betalen, maar er is wel een uitzondering voor onder andere 'heffingen wegens bepaalde verleende diensten'.

Diplomatieke status

Volgens de gemeente Den Haag was daar sprake van, het zou gaan om een 'gedwongen betaling voor het gebruik van de grond'.

De Hoge Raad gaat daar niet in mee. "Met parkeergeld wil de gemeente vooral het parkeergedrag reguleren. Er is ook geen verband tussen gebruik van de grond en tarief. De opbrengsten hoeven ook niet per se aan de parkeerplaats besteed te worden", zo blijkt uit de uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomaten begaan minder verkeersovertredingen door nieuwe aanpak

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van