Te weinig immigranten

Canada wil het makkelijker maken om Canadees te worden

06 november 2020 12:59 Aangepast: 06 november 2020 13:30
Premier Justin Trudeau geeft een update over de COVID-19 pandemie tijdens een persconferentie in Ottawa. Beeld © PA Media

De Canadese regering komt met een nieuwe regeling om immigratie aan te zwengelen en op die manier de economische schade van de coronacrisis te verzachten. De Canadese overheid wil het voor buitenlanders die al in Canada zijn, makkelijker maken om te blijven.

De Canadese economie is sterk afhankelijk van immigranten en de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er minder immigraten naar Canada komen. Vooral in de grote steden komt de klap hard aan.

Het idee is om dti te verzochten door het makkelijker te maken voor buitenlandse studenten, arbeiders en asielzoekers om een permanente verblijfsvergunning te krijgne. Het gaat om meer dan 1 miljoen mensen die hiervoor in aanmerking zouden komen, schrijft persbureau Bloomberg.

Flinke daling

In Canada zijn er eigenlijk twee soorten immigranten. Je hebt de permanente inwoners, die dus echt Canadees worden en de groep tijdelijke inwoners. Deze tijdelijke inwoners werken maar voor een bepaalde tijd in Canada. Een voorbeeld zijn studenten.

Vorige jaar was er nog een toename te zien van ruim 190.000 tijdelijke inwoners. In de eerste zes maanden van 2020 was er een afname van zo'n 18 duizend tijdelijke inwoners, blijkt uit gegevens van Statistics Canada (Canada's nationale statistiek bureau).

Ook de cijfers over de toelating van permanente inwoners zijn niet al te positief. Canada heeft tussen januari en augustus rond de 128.000 permanente inwoners toegelaten. Dit is ongeveer de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Als dit zo door blijft gaan dan zal het Canada niet lukken om hun doelstelling van dit jaar van 341.000 te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieven stelen druiven van Canadese wijngaard: 'Genoeg voor 325 flessen'

Gezondheidszorg

Dat er minder immigratie is, heeft grote gevolgen voor de totale bevolking van Canada. Deze nam in drie maanden tijd met maar 0,1 procent toe. Alleen in 1946 was er een kwartaal met minder groei van de bevolking.  

Een ander probleem is dat veel migranten in vitale beroepen werken. Dat is vooral te merken in de gezondheidszorg, zegt Marco Mendicino, minister van Immigratie in een interview met Bloomberg. Door het coronavirus komt de zorg nog meer onder druk te staan. Het plan zou hier ook een oplossing voor zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Canadese premier Trudeau blijft 22 seconden stil na vraag over Trump

Studenten

Mendicino denkt ook dat het plan Canada gaat helpen op de langere termijn, bijvoorbeeld als oplossing voor de vergrijzing. Vooral buitenlandse studenten kunnen hier een grote rol in spelen. 

Daarom zet de Canadese regering volop in om deze in het land te houden. Zo kregen de Canadese universiteiten al toestemming om buitenlandse studenten toe te laten op de campus als de studenten ermee instemden zich aan de coronaregels te houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van