Amerikaanse verkiezingen

AEX-zwaargewichten verkochten meer in VS tijdens Trump-periode

03 november 2020 06:25 Aangepast: 03 november 2020 10:21
Een vrachtwagen met reclame voor Heineken in New York. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

De grote Nederlandse beursbedrijven hebben niet veel last gehad van het 'America First' van president Donald Trump. Sterker nog: ze verkochten afgelopen jaren flink meer op de Amerikaanse markt.

RTL Z keek naar de omzet van zes grote beursbedrijven, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt.

Bekeken werd de Amerikaanse omzet van supermarktgigant Ahold, chipmachinemaker ASML, bierbrouwer Heineken, elektronicaconcern Philips, olie- en gasgigant Shell en voeding- en zeepconcern Unilever. Vijf van hen zagen hun omzet in de VS stijgen, alleen bij Philips was een daling te zien.

"Zolang de ondernemingen niet de politieke agenda van Trump in de weg zitten, doen ze het goed", zegt analist Corne van Zeijl van Actiam. "Dit zijn voornamelijk bedrijven die vooral onder zijn radar opereren. Alleen ASML had even last."

Ahold

Vooral Ahold Delhaize springt eruit. Het retailconcern is enorm afhankelijk van de Amerikaanse markt, het heeft er veel supermarkten. De meeste omzet komt dan ook uit de VS en niet uit thuismarkt Europa.

Was de omzet in 2016 (toen Trump pas aan het einde van het jaar werd herkozen) nog zo'n 31 miljard euro, in 2019 was dat ruim 40 miljard euro. Dat is een stijging van bijna 34 procent. En de vooruitzichten zijn goed voor het bedrijf: dit jaar nemen de verkopen opnieuw toe.

Miniatuurvoorbeeld
Ahold doet het goed tijdens de coronacrisis

Ahold profiteert fors van corona: winst stijgt bijna met de helft

ASML

Chipmachinemaker ASML heeft, vergeleken met Ahold Delhaize, een meer bescheiden omzet in de VS. Alleen is het procentueel wel veel harder gestegen. Van ruim een miljard euro naar twee miljard euro in 2019. Een stijging van bijna 82 procent.

Het bedrijf uit Veldhoven had echter wel last van het Amerikaanse overheidsbeleid onder Trump. Het werd speelbal in de handelsoorlog tussen de VS en China. Er werd zelfs druk uitgeoefend op de Nederlandse regering: de technologie van ASML mocht van de Amerikanen niet verkocht worden aan China. Inmiddels is de rust weer wat wedergekeerd.

Philips

Philips zag  als enige van het stel de inkomsten juist afnemen. Niet alleen de totale omzet, maar ook de omzet in de Verenigde Staten. Die daalde van 8,3 miljard euro in 2016, naar 6,95 miljard euro in 2019. Een afname van meer dan 16 procent. Reden: de verzelfstandiging van Philips Lighting, de lichtdivisie. Het bedrijf ging zich voortaan richten op gezondheidstechnologie.

De afgelopen jaren had het bedrijf het lastig op de Amerikaanse markt. In 2017 moest de productie van defibrillatoren worden opgeschort. Ook waren er zorgen over beademingsapparatuur. Dat viel uit, met 'serieuze verwondingen of de dood' tot gevolg.

China

Begin dit jaar verplaatste Philips productie van de VS naar China, zo liet topman Frans van Houten weten aan RTL Z. Dit vanwege het het handelsconflict tussen de Amerikanen en de Chinezen. 

En vorige maand kwam het bedrijf in de VS onder vuur te liggen, omdat het misbruik gemaakt zou hebben van het tekort aan ademhalingsapparatuur tijdens de coronacrisis. Een grote order werd gecanceld door de Amerikanen en er loopt nu een onderzoek tegen Philips. 

Miniatuurvoorbeeld
Sleept Trump Europa in een handelsoorlog?

Handelsoorlog tussen VS en EU op komst: 'We zijn te naïef'

Shell

Olie- en gasgigant Shell deed het afgelopen jaren uitstekend in de VS. De Brits-Nederlandse onderneming boekte in 2016 nog een omzet van 42 miljard euro in de VS. Vorig jaar was dat 71 miljard euro, ofwel een stijging van ruim 69 procent. De wereldwijde omzet van Shell steeg in die periode met slechts 13 procent.

Twee jaar geleden zei Shell nog te verwachten dat de belastingplannen van Trump positief voor het bedrijf zouden uitpakken. 

Maar wereldwijd waren er ook nadelige effecten, onder meer als gevolg van de Amerikaanse tegenwerking bij de aanleg van de pijpleiding Nord Stream van Rusland naar Duitsland, waarin Shell een grote investeerder is.

Unilever

Voeding- en zeepconcern Unilever leed ook niet onder het Trump-tijdperk. De omzet steeg in de VS, zij het bescheiden. Vorig jaar boekte de onderneming er een omzet van 8,7 miljard euro, tegen 8,3 miljard euro in 2016.

Dat komt neer op een plusje van bijna 5 procent. En omdat de totale omzet van Unilever in deze periode licht daalde, nam het belang van de Amerikaanse markt voor de onderneming zelfs nog iets sterker toe.

Heineken

Voor het Nederlandse Heineken, de op-een-na-grootste bierbrouwer ter wereld, waren de zorgen aanvankelijk groot bij het aantreden van Trump.

Het leeuwendeel van het bier dat Heineken in de VS verkoopt, wordt namelijk gebrouwen in Nederland en Mexico. Gevreesd werd dat de importheffingen waarmee Trump dreigde, de Heineken-biertjes duurder zouden maken. Waardoor er minder van zouden worden verkocht.

Mexico

Of de vrees bewaarheid is geworden, is lastig te zeggen. Heineken maakt niet bekend hoeveel het in de VS verkoopt, maar veegt die omzet op één hoop met heel Noord- en Zuid-Amerika. De omzet in de VS maakt daar een belangrijk deel van uit, maar de brouwer heeft ook in de rest van 'de Americas' grote belangen, met name in Mexico en Brazilië.

De omzetontwikkeling in de Americas lijkt een indicatie dat Heineken weinig last heeft gehad van Trump. De omzet in die regio steeg namelijk van 5,2 miljard euro naar 7,4 miljard euro, ofwel met ruim 42 procent. Maar een belangrijk deel van die stijging zal het gevolg zijn van een grote overname in Brazilië in 2017.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Handelsbeleid Trump kan Heineken hard raken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van