Quote 500

Rijken in Nederland immuun voor pandemie: nog rijker geworden

02 november 2020 18:13

De miljonairs (en miljardairs) in ons land zijn opnieuw rijker geworden. Een coronacrisis hield ze niet echt tegen, blijkt uit de nieuwe editie van de Quote 500.

In totaal bezitten de 500 rijkste Nederlanders samen 186 miljard euro. Een stijging van 3,5 procent. Al is dat volgens zakenblad Quote wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de financiële crisis.

"Ik had een stijging niet verwacht om eerlijk te zijn", zegt Tom Wouda tegen RTL Z. Hij is verantwoordelijk voor de samenstelling van de lijst. "De economie krimpt, de werkloosheid loopt op. Dan denk je eerder aan een kleine min, of dat het vermogen op de nullijn blijft."

Adyen

Er kwamen vijf miljardairs bij. Met nu 38 miljardairs in totaal is er zelfs sprake van een record. Vooral de mensen achter betaaldienst Adyen springen er hierbij uit. Door hun aandelenbelang zijn drie van hen bij het eliteclubje van de rijkaards gekomen.

Medeoprichter Arnout Schuijff valt van het meest op. Hij is met 2,5 miljard euro de rijkste van het stel en staat zelfs in de top 5 van rijkste Nederlanders. Overigens kondigde hij een paar maanden geleden zijn vertrek aan. Hij ging op zijn 53e met pensioen.

Miniatuurvoorbeeld
Bestuur Adyen verdient flink aan aandelen

Top Adyen casht honderden miljoenen met verkoop aandelen

Charlene de Carvalho Charlene de Carvalho

Heineken

De rijkste Nederlander is nog altijd Charlene de Carvalho – Heineken. Haar vermogen van ruim 12 miljard euro is nog steeds genoeg om de allerrijkste te zijn, maar het is wel fors gedaald. Haar vermogen werd bijna 15 procent minder waard en dat komt omdat er een stuk minder Heineken-bier werd verkocht in de afgelopen maanden.

Toch zijn er dus in totaal meer rijkaards die hun vermogen dit jaar zagen stijgen. De meeste van hen hebben geleerd van de vorige crisis, zegt Wouda.

"De laatste keer dat ze hun vermogen zagen afnemen, was tijdens de financiële crisis van 10 jaar geleden. Inmiddels kunnen ze beter tegen een stootje. Toen namen ze veel meer risico, dat is dit keer niet zo. De bedrijven staan er gewoon een stuk beter voor."

Miniatuurvoorbeeld
De Quote 500 van eerder

Ka-ching! Dit zijn de rijkste bekende Nederlanders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van