Economie

Geen zorgbonus? CNV overweegt stap naar de rechter

30 oktober 2020 15:58 Aangepast: 30 oktober 2020 17:58
Archieffoto. Beeld © ANP

Vakbond CNV roept zorgmedewerkers op zich bij hen te melden, als hun opdrachtgever of werkgever geen coronabonus aan wil vragen. De vakbond wil hierover met de organisaties in gesprek gaan, maar ook een gang naar de rechter behoort tot de mogelijkheden.

Uit berichtgeving van RTL Nieuws bleek eerder dat duizenden zelfstandigen en andere extern ingehuurde mogelijk hun zorgbonus niet krijgen. Dit komt omdat de opdrachtgever waar zij tijdens de eerste golf voor werkten, die niet voor hen aan wil vragen omdat het veel rompslomp op zou leveren.

Ook bij het CNV kwamen meldingen binnen, geeft woordvoerder Andre van der Vlugt aan. Om hoeveel meldingen het exact gaat is op dit moment niet bekend. Maar volgens het CNV zitten er grote organisaties tussen.

"We hebben een aantal dossiers. We staan niet opeens morgen in de rechtbank en gaan eerst het gesprek aan met de opdrachtgever of werkgever. Maar mocht dat niet helpen, kan dat dan wel resulteren in een gang naar de rechter." 

Week uitstel lijkt geen effect te hebben

Minister Tamara van Ark kreeg woensdag bij het zorgdebat vragen over de kwestie. Zij gaf toen aan dat het aanvraagloket een week langer open blijft. Maar de werkgevers die RTL Nieuws over dit uitstel sprak, zeggen dat dit geen verschil maakt. De zorgbonus aanvragen voor zzp’ers en extern ingehuurden blijft volgens die organisaties 'een te grote administratieve last.'  

CNV: "Het aanvragen van de coronabonus behoort volgens ons tot 'goed werkgeverschap'. Dat is in de wet omschreven." 

Dat organisaties de regeling te ingewikkeld vinden of dat het teveel rompslomp oplevert, maakt volgens de bond dan ook niet uit. Het onderscheid tussen mensen in loondienst en extern ingehuurden vindt de vakbond ook onterecht. "Of je bent een werkgever en opdrachtgever of je bent het niet. Je kunt de zorgbonus niet voor sommige mensen wel aanvragen en het proces voor anderen te veel gedoe vinden."

Alleen leden

Hoewel de vakbond vindt dat iedere zorgmedewerker die voldoet aan de voorwaarden van de regeling recht heeft op de coronabonus worden vooralsnog alleen CNV-leden geholpen bij hun melding. "We moeten eerst kijken hoeveel meldingen er nu exact binnen gaan komen. Ook onze juridische capaciteit heeft natuurlijk een einde en we willen geen dingen beloven die we niet waar kunnen maken. Vandaar dat we het vooralsnog even alleen voor leden kunnen doen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van