Ga naar de inhoud
Kritiek om concurrentie zwelt aan

Techreuzen floreren dankzij thuiswerkers, maar de weerstand groeit

Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) en Mark Zuckerberg (Facebook) Beeld © ANP

Voor wie naar de laatste kwartaalcijfers van Google, Apple, Facebook en Amazon kijkt, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Toch broeit onder het rustige financiële vaarwater bij concurrenten en toezichthouders het groeiende verwijt dat hun macht te groot wordt.

Stuk voor stuk maken ze winst, bleek gisteravond bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de vier beursgenoteerde techreuzen, die door beleggers voor het gemak ook wel afgekort worden tot GAFA.

Dat stuwt ook hun beurswaarde alsmaar verder op. Opgeteld zijn de vier nu het astronomische bedrag van ruim 5 biljoen (twaalf nullen) dollar waard.

Meer omzet, meer winst

Google verkocht dit kwartaal meer advertenties (voor ruim 5 miljard dollar - oftewel 4,3 miljard euro) en ook de verkoop van clouddiensten doet het goed nu veel bedrijven tijdens de coronacrisis gedwongen overgaan tot thuiswerken. Dit kwartaal maakte moederbedrijf Alphabet nog eens 11,2 miljard dollar winst.

Apple draait ook solide tijdens de pandemie. Het verkocht meer Mac-computers dan ooit, al was de omzet van smartphones wat minder doordat veel klanten nog even wachten op de iPhone 12 die voor het eerst 5G ondersteunt. Kwartaalwinst? 12,7 miljard dollar. Die van Apples totale boekjaar: 57,4 miljard dollar netto.

Maar ook met Facebook (22 procent meer omzet, nettowinst 7,8 miljard dollar) en vooral Amazon (37 procent meer omzet, nettowinst 6,3 miljard dollar) denderen door deze crisis. Bovendien zijn de verwachtingen voor het vierde kwartaal bij de vier GAFA-bedrijven stuk voor stuk uitstekend.

'Tegenwind'

Bij de presentaties van de resultaten ging het vannacht zoals gebruikelijk over verkoopcijfers en winsten en niet of nauwelijks over de kritiek die aanzwelt over de dominante marktposities die zij hebben bemachtigd. Alleen Facebook ging nog even kort in de zaak en sprak bij de cijfers eufemistisch van 'tegenwind' op het gebied van het 'veranderende regelgevingslandschap'.

VS
Lees ook:
VS klaagt Google aan: 6 vragen en antwoorden

Zo gaan er de laatste maanden geluiden op in de Amerikaanse en Europese politiek om meer wetten in te voeren om de concurrentie te bevorderen.

Google zou een monopoliepositie hebben bij zoekmachines, Apple in zijn App Store, Amazon bij online winkelen in de VS en van Facebook wordt gesteld dat het de mondiale markt van sociale netwerken domineert en iedere concurrent met gemak kan opkopen.

Boetes maken geen indruk

De boetes die in het verleden zijn uitgedeeld voor het verstrekken van misleidende informatie en machtsmisbruik maken nauwelijks indruk. Al lopen ze tot in de miljarden: de GAFA-bedrijven hoesten ze met gemak op. De EU werkt daarom aan nieuwe wetgeving die nog dit jaar nog verwacht wordt.

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil veel verder gaan en denkt in het uiterste geval zelfs aan gedwongen opsplitsing. Dat laatste lijkt nog ver weg. Al verwachten beursanalisten dat nu het financiële succes van de vier techreuzen doorzet, ook de zorgen om schendingen van de mededingingsregels alleen maar zullen groeien.

Techreuzen
Lees verder:
Techreuzen opbreken? Beleggers zijn er nog niet bang voor