Ga naar de inhoud
'Stommiteit'

Ontslag voor gevangenenbegeleider die per ongeluk kogels meenam

Gevangenenbegeleider leverde dienstwapen in, maar munitie niet. Beeld © ANP

Een 'stommiteit' is een Zuid-Hollandse gevangenenbegeleider duur komen te staan. Omdat hij per ongeluk veertien kogels van zijn werk mee naar huis nam, raakt hij zijn baan kwijt. De man bewaarde de munitie in een boterhamzakje.

Na acht jaar als complexbeveiliger voor de Dienst Justitiële Inrichtingen te hebben gewerkt, maakte de man in 2016 promotie. Hij ging toen werken voor de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O), die het vervoer van arrestanten en gedetineerden verzorgt.

Dienstwapen

In die functie mocht de man een dienstwapen dragen en kreeg hij schietlessen. Toen hij in de zomer van 2018 weer een andere functie kreeg, moest hij zijn wapen, munitie, wapenstok en pepperspray inleveren. Als gevangenenbegeleider bij een extra beveiligde inrichting had hij die niet nodig.

Geen
Lees ook:
Geen ontslag voor cipiers die deuren Rotterdamse gevangenis openlieten

Begin maart werd er bij hem thuis ingebroken, waarbij onder meer 2500 euro werd gestolen. Tijdens het onderzoek door de politie werd daarnaast een kogel in zijn bed ontdekt, die mogelijk was bedoeld als bedreiging.

Uit eigen beweging meldde de man dat hij ook veertien kogels in huis had, die hij ooit per ongeluk had meegenomen van zijn werk. Hij bewaarde de munitie in een plastic boterhamzakje in een la van zijn salontafel.

Ontslagen

Op aanraden van de politie leverde hij de kogels in op zijn werk. Maar daarmee was de zaak niet afgedaan. De Dienst Justitiële Inrichtingen begon een onderzoek en stapte vervolgens naar de rechter om de man te ontslaan.

Volgens zijn werkgever had de man door de munitie mee te nemen en te bewaren een strafbaar feit begaan en ernstig verwijtbaar gehandeld.

Stommiteit

Voor de rechtbank betoogde de gevangenenbegeleider dat ontslag een te zware straf was. Volgens hem waren de veertien kogels per ongeluk in zijn dienstbroek blijven zitten na een schietoefening.

Toen hij de kogels later ontdekte zou hij ze uit laksheid niet hebben ingeleverd. Hij erkende daarmee een 'stommiteit' te hebben begaan, maar wees erop dat hij verder altijd goed functioneerde en geen kwade bedoelingen met de munitie had gehad.

Terecht
Lees ook:
Terecht ontslag voor politieman die lunches niet afrekende

Verwijtbaar

Van dat verweer was de kantonrechter niet onder de indruk. Volgens de rechter handelde de man meerdere malen verwijtbaar en mag zijn werkgever hem daarom ontslaan.

In de eerste plaats had hij de kogels na de schietles moeten inleveren. Bij het uittrekken van zijn dienstbroek had hij, gezien het aantal en het gewicht, moeten merken dat de kogels in zijn zak zaten. En toen hij de kogels bij latere ontdekking opborg in een boterhamzakje ging hij opnieuw de mist in.

Omdat van opzet of kwade bedoelingen niet is gebleken, is er volgens de rechter echter geen sprake van 'ernstig verwijtbaar handelen'. Dat betekent dat zijn werkgever de gevangenenbegeleider wel een ontslagvergoeding moet betalen, van naar schatting zo'n 20.000 euro bruto.