Ga naar de inhoud
Tweede golf

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

Ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra op weg naar een persconferentie. Beeld © ANP

Het kabinet opent nog een keer de schatkist voor extra steun aan het bedrijfsleven. Meer bedrijven komen in aanmerking voor subsidie voor hun vaste lasten. En er zijn extraatjes voor de horeca en de evenementenbranche. De geplande versobering vanaf januari blijft voorlopig.

Bij de presentatie dinsdagmiddag benadrukte het kabinet dat het derde pakket 'meeademt' met de ontwikkelingen van de coronacrisis. Want als de omzetten van bedrijven verder dalen zal de steun automatisch stijgen. Het derde steunpakket doet op 'onzichtbare wijze' zijn werk, zei minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat daarover. 

Wel zichtbaar is de zwaardere aanslag op de schatkist. Op Prinsjesdag ging het kabinet nog uit van 3,5 miljard euro aan coronasteun in het vierde kwartaal. Inmiddels gaat dat bedrag richting het meest pessimistische scenario, waarin de overheid moet rekenen op een kostenpost van 10 miljard euro. 

Kan
Lees ook:
Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?

Extra's

Naast de automatische groei van het steunpakket komt het kabinet met extra's. Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. De tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid.

Het kabinet wilde de TVL alleen nog openstellen voor zwaar getroffen ondernemingen, maar nu kunnen alle bedrijven weer gebruik maken van deze maandelijkse subsidie. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en voor de evenementenbranche.

40 miljoen euro

Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Datzelfde bedrag is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien.

Het kabinet besloot onlangs alle restaurants en cafés te sluiten, terwijl veel ondernemers hebben geïnvesteerd in het corona-proof maken van hun zaak. Ook is er bederfelijke waar die moet worden weggegooid. Daar is de extra steun voor bedoeld. 

Horeca en evenementen

Voor individuele horeca-ondernemers komt de extra steun neer op 2,75 procent van het omzetverlies van deze maand, legde minister Wiebes uit bij de persconferentie over het derde steunpakket. 

Voor zo'n 800 bedrijven in de evenementensector is ongeveer 10.000 euro tot 15.000 euro beschikbaar, afhankelijk van hun situatie. 

Versobering

"Voor de goede orde: we kunnen dit betalen", zei minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën bij de presentatie van steunpakket 3+. Wel waarschuwde hij dat het geld dat de overheid leent om bedrijven en werkgelegenheid te steunen ooit zal moeten worden terugbetaald. 

De voornaamste steunmaatregel, de NOW-regeling, wordt vooralsnog versoberd vanaf januari 2021. In plaats van maximaal 90 procent van de loonkosten krijgen werkgevers 'slechts' maximaal 80 procent vergoed. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken gaf aan dat het kabinet in december opnieuw zal kijken of die versobering 'verantwoord is'.

KPMG:
Lees meer
KPMG: vrijwel geen een bedrijf vroeg NOW-steun goed aan