Na felle strijd

Ook inkoopbedrijf van modeketen Miller & Monroe failliet

27 oktober 2020 14:42 Aangepast: 27 oktober 2020 14:47
Modeketen Miller & Monroe in betere tijden, opening winkel in 2017. Beeld © ANP

Vidrea Buying, het inkoopbedrijf van de modewinkelketens Miller & Monroe en Witteveen, is failliet. Daarmee is opnieuw een bedrijf uit het ingestorte mode-imperium van textielondernemer Lex Hes omgevallen.

Het faillissement van Vidrea Buying is een gevolg van het omvallen van de winkelketens die Hes afgelopen jaren overnam en de felle strijd die daarna losbarstte tussen hem en de curatoren.

Textielimperium

In de jaren vóór 2019 stampte Hes onder de paraplu van zijn houdstermaatschappij Victory & Dreams een indrukwekkend mode-imperium uit de grond. Door overnames van kwakkelende ketens als Witteveen en Charles Vögele wist hij in sneltreinvaart te groeien.

De Amsterdamse ondernemer bouwde de sleetse Vögele-winkels om tot de nieuwe frisse formule Miller & Monroe. Maar in de zomer van 2019 ging de winkelketen plotseling op de fles, na betalingsproblemen met een Duits zusterbedrijf. Later volgden de faillissementen van de houdstermaatschappij en Witteveen.

Oplopende spanningen

Tussen Hes en curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack liepen de spanningen al snel op. Volgens hen probeerde Hes de schuldeisers van de failliete boedel te benadelen. Volgens de ondernemer dwarsboomden zij ten onrechte zijn plannen voor een doorstart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curator en oprichter failliete modeketen Miller & Monroe slaags

Wel bleef Hes via een van zijn zoons aan de touwtjes trekken bij de gelieerde inkooporganisatie Vidrea Buying, die buiten het faillissement was gebleven. Ook dit vehikel, dat inkopen verzorgde voor Miller & Monroe en Witteveen, werd onderdeel van de strijd.

Vorig jaar bestookten de inkooporganisatie en de curatoren van de failliete boedel elkaar met claims. Naar verluidt had het inkoopbedrijf geld geleend van de winkelketen, maar op haar beurt weer geld tegoed wegens kledingverkopen.

Succes curatoren

Uit rechtsbankstukken blijkt dat de curatoren eind vorig jaar al het faillissement van Vidrea Buying aanvroegen. In januari wees de Amsterdamse rechtbank dat af, omdat er te veel onduidelijkheid bestond over de claims.

Daarop gingen de curatoren in hoger beroep, naar nu blijkt met succes. Op 20 oktober verklaarde het Gerechtshof Amsterdam de inkooporganisatie alsnog failliet.

Werkgelegenheid

Volgens curator Victor Kruit (Haut Legal) is er met het nieuwe faillissement geen nieuw verlies aan werkgelegenheid te betreuren. "Vidrea Buying is vooral een financieringsbedrijf. In tegenstelling tot Miller & Monroe en Witteveel bezit het geen personeel en winkels. Voor zover ik begrijp had het niet eens een eigen bankrekening."

Mogelijk profiteren de schuldeisers van Miller & Monroe, die nog zo'n 40 miljoen euro tegoed hebben, wel van het faillissement van Vidrea Buying. Wellicht kunnen curatoren Cools en Dulack daar nog iets halen. Zij claimen een bedrag tussen het kwart miljoen en ruim 4 ton.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megaschuld failliete modeketen Miller & Monroe, geen doorstart

Het gevallen mode-imperium van Hes is niet de enige snel gegroeide, ambitieuze moderetailer die onlangs op de fles ging. Eerder dit jaar ging de Belgische modereus FNG failliet, met de Nederlandse ketens Claudia Sträter, Miss Etam en Steps. En vorig jaar zakte de Brand Retail Groep ineen, met winkels Sissy-Boy, Open32 en Tumble 'n Dry.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van