Effecten leenstelsel

Studenten lenen gemiddeld 700 euro per maand (en dat is meer dan voorheen)

27 oktober 2020 01:20 Aangepast: 27 oktober 2020 08:44
Studenten in de bibliotheek van de Radboud Universiteit, ter illustratie. Beeld © ANP

Zo'n 70 procent van alle studenten leent bij, voor een bedrag van gemiddeld 700 euro per maand. Dat is fors meer dan een paar jaar geleden, toen studenten nog een basisbeurs kregen. Het aantal studenten met een bijbaantje is gelijk gebleven, al werken velen in een sector die is getroffen door de coronacrisis.

Sinds de invoering van het leenstelsel gaan veel meer studenten een studieschuld aan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vaker en méér

Inmiddels heeft drie op de vijf studenten (geboren in 1998 of 1999) als 18-jarige al een lening, terwijl studenten die in 1992 of 1993 geboren werden op hun 18e veel minder vaak geld leenden. Destijds had slechts één op de vijf 18-jarige studenten een lening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Balen van studievertraging: 'Afgelopen maanden was pure zelfstudie'

Het CBS vergeleek voltijdstudenten die een hbo- of wo-opleiding deden. Niet alleen lenen studenten tegenwoordig vaker, ze lenen ook méér.

De gemiddelde lening van de jongere studenten bedraagt 510 euro per maand, ruim 200 euro meer dan die van de studenten die voor de invoering van het leenstelsel (in 2015) begonnen met studeren.

Bijbaantjes

Het aantal studenten met een bijbaantje is hetzelfde gebleven. Zo'n 85 procent van alle studenten werkt naast de studie. Opmerkelijk genoeg verdienen studenten tegenwoordig meer dan een paar jaar geleden. Dat komt omdat ze meer uren zijn gaan maken en het minimumjeugdloon is verhoogd.

Dit is de donkere kant van het leenstelsel

Door het leenstelsel wordt er niet minder gestudeerd, maar jongeren zijn wel veel meer gaan lenen. Meer dan ze aan basisbeurs verloren zijn. En dat is niet het enige negatieve effect.

Studenten die in 1998 en 1999 geboren werden verdienden op hun 19e gemiddeld 420 euro per maand met een bijbaan. Dat is 16 procent meer dan wat de generatie van 1990 en 1991 op die leeftijd verdiende: het gemiddelde salaris was destijds zo'n 370 euro per maand. Vanaf 21 jaar krijgen studenten daarnaast een hoger minimumjeugdloon.

Vaak flexbanen

De onderzoekers hebben nog geen duidelijk beeld wat de invloed van de coronacrisis op de inkomsten van studenten is. Wel verwachten zij dat de financiën van studenten hierdoor onder druk is komen te staan. Veel studenten hebben namelijk vaak flexbanen in sectoren die nu hard getroffen zijn, zoals de horeca en uitzendbranche.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van