Budget van 14,5 miljoen euro

Oorlogsfilm De Slag om de Schelde toch nog dit jaar in bios: 'Dit wordt een succes'

27 oktober 2020 15:59 Aangepast: 28 oktober 2020 16:41
De Slag om de Schelde Beeld © Mark de Blok

De Slag om de Schelde is één van de duurste Nederlandse films ooit en moet dus veel bezoekers trekken om het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Terwijl veel Amerikaanse studio's hun grote titels verzetten naar volgend jaar, gaat deze oorlogsfilm van eigen bodem 'gewoon' aankomende kerstvakantie in première. Een gedurfde zet, die niet zonder risico's is.

De Slag om de Schelde vertelt het verhaal van de slag die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Een groots opgezette oorlogsfilm die maar liefst 14,5 miljoen kostte om te maken.

Dat maakt de film één van de duurste Nederlandse filmproducties ooit. Om het geïnvesteerde geld terug te verdienen, dromen de makers natuurlijk van volle zalen, maar vanwege corona worden er momenteel maximaal dertig mensen per zaal toegelaten. 

Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. op de set met acteur Tom Felton. Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. op de set met acteur Tom Felton.

"De film zou eigenlijk in november uitgaan, maar toen kwam corona en daardoor liepen we vertraging op. Bovendien werd Bond verplaatst naar november en dat is nu net de film waar je niet tegenover wil staan", vertelt Alain de Levita, producent van de film.

Geen moordende concurrentie

De Slag om de Schelde werd daarom verzet naar april, maar vervolgens zagen de makers hoe er met alle grote Amerikaanse titels, waaronder Bond, ook weer werd geschoven. "Dan gaan dus heel veel films tegelijk uit en die gaan elkaar de tent uitvechten. Dan heb je moordende concurrentie, want er ligt een hele grote stapel met blockbusters klaar."

Reden voor De Levita om met de distributeur, de bioscoopexploitanten en geldschieter het Filmfonds om de tafel te gaan zitten. "Nu er voor de kerstvakantie geen grote films meer gepland stonden, zagen we een kans liggen."

De Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde.

Geheel risicovrij is die beslissing niet, want de capaciteit van de bioscoopzalen is beperkt. "We rekenen er eigenlijk op dat in december de maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden en er weer meer mensen de zaal in mogen", zegt De Levita.

Minstens een half miljoen bezoekers nodig

Want er zullen ook heel wat bezoekers moeten komen. "Als de film niet minstens een half miljoen bezoekers trekt, vind ik het niet gelukt. We mikken op tussen een half miljoen en miljoen bezoekers."

Bero Beyer, directeur van het Filmfonds, dat bijna 2,5 miljoen in de film investeerde, staat volledig achter de beslissing. "Ik vind het van visie getuigen dat alle betrokken partijen de film juist nu willen uitbrengen. Op deze manier krijgt de film alle ruimte en kan hij door het wegvallen van de grote blockbuster vaker en langer draaien."

Daarnaast moet De Slag om de Schelde het bioscoopgevoel weer doen opleven. "Een epische film als deze op groot doek zien, zorgt ervoor dat mensen hun band met de bioscoop behouden. Dat ze voelen wat cinema zo bijzonder maakt."

Op de set van De Slag om de Schelde. Op de set van De Slag om de Schelde.

Ook Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, ziet hoe De Slag om de Schelde de bioscoopbranche een duw in de rug kan geven. "Er zijn mensen die zin hebben in een avondje bios en kijken wat er draait, maar ook mensen die specifiek door een film getrokken worden. Een grote film als De Slag om de Schelde zal zeker meer publiek trekken."

"Er is nog geen enkele besmetting in de bioscoop gemeld."

Wel wil hij wegnemen dat er op dit moment weinig films zouden draaien. "Er komen per maand nog altijd tientallen films uit. Dat zijn misschien niet altijd even bekende films met veel marketingbudget, maar er zijn sinds de heropening in juni nog steeds 6,5 miljoen mensen naar de bioscoop gegaan", vertelt Nolthenius.

Dat is volgens hem mede te danken aan de goede voorzorgsmaatregelen, die de bioscoop veilig maken. "Er is nog geen enkele besmetting in de bioscoop gemeld." Daarnaast willen mensen er toch even uit om te ontsnappen aan de realiteit, legt hij uit.

Acteur Gijs Blom in De Slag om de Schelde. Acteur Gijs Blom in De Slag om de Schelde.

Zeker in de kerstvakantie, wanneer veel mensen traditiegetrouw een bioscoopuitje plannen. Of dat dit jaar ook zo zal zijn, is nog even koffiedik lezen, maar met alle mogelijke scenario's wordt rekening gehouden.

Garantstelling

Zo is er een garantiepotje van het Filmfonds, om het risico voor investeerders en bioscopenexploitanten te beperken. Als de toeschouwersaantallen onder een bepaalde ondergrens uitkomen, krijgen bioscopen daaruit alsnog betaald. "Dat zorgt ervoor dat de film nu toch uit kan, dat hij veel ruimte en aandacht krijgt en dan weten de investeerders dat ze kunnen blijven investeren in Nederlandse films", legt Beyer uit.

Dat laatste is voor hem van groot belang. "Het is er mij veel aan gelegen dat privé-investeerders geld blijven steken in Nederlandse filmproducties. Ik wil dat zij ook weer in volgende films investeren."

"Alle partijen staan achter deze film."

Beyer heeft er alle vertrouwen in. "Dit is allesbehalve een wanhoopsdaad. Alle partijen staan achter deze film en dat is heel mooi om te zien. De voorzichtige koers zou zijn om maar te wachten op betere tijden en dan maar te zien. Dit vind ik aanvallend en visionair."

De Levita heeft drie jaar onafgebroken aan De Slag om de Schelde gewerkt en is trots op het resultaat. "We willen hem heel graag laten zien. Dit is een spannende zet, maar een film maken en uitbrengen is altijd spannend. Als mensen met kerst naar de bioscoop kunnen, dan wordt dit gewoon een succes. Dat geef ik je op een briefje mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van