Lichtpuntje voor regering-Johnson

VK pronkt met 'historische' handelsdeal met Japan en is terug om tafel met EU

23 oktober 2020 16:36
De Britse handelsminister Liz Truss en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi bij de ondertekening van de deal in Tokio. Beeld © AP

Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds brexit een handelsovereenkomst gesloten met een ander land. Historisch, zeggen de Britten, al lijkt de deal met Japan verdacht veel op een eerder akkoord.

De deal tussen het VK en Japan is vrijdag getekend in Tokio. Een 'historische vrijhandelsovereenkomst', aldus de Britse regering, die voor het eerst in 47 jaar op eigen houtje een handelsdeal sluit.

'Voor heel VK'

De Britten pronken bij de handelsdeal met meer banen en industrialisatie, die voor een impuls van ruim 15 miljard pond (16,5 miljard euro) moeten zorgen. Ook bedrijven in Schotland, waar veel inwoners graag in de Europese Unie willen blijven, zouden volop profiteren van de deal met Japan.

De Britse handelsminister Liz Truss spreekt van een mijlpaal. "In de kern gaat deze deal over het creëren van kansen en welvaart voor alle delen van ons Verenigd Koninkrijk en het stimuleren van de economische groei die we nodig hebben om de uitdagingen van het coronavirus te overwinnen", aldus Truss.

Kopie van oude deal

Europadeskundige Rem Korteweg van Clingendael noemt die superlatieven wat overdreven. "De deal is voor 95 procent een kopie van de deal die de EU heeft gesloten met Japan. En bij die onderhandelingen waren de Britten zelf bij."

Wel nieuw in de Brits-Japanse deal is een hoofdstuk over digitale diensten en betere markttoegang voor Japanse auto's in het VK. Al zullen bedrijven zoals Toyota en Nissan afhankelijk blijven van het Europese vasteland, waar zij nu hun onderdelen halen voordat ze in het VK worden geassembleerd, nuanceert handelsexpert Minako Morita-Jaeger bij de BBC.

"Japan is heel bezorgd om een mogelijke no deal."

Europese waardeketen

Ook volgens Korteweg blijft de toekomstige relatie met de EU cruciaal voor de Britten. "Dat komt omdat het VK uiteindelijk een onderdeel is van de grote, Europese waardeketen. De Japanners zijn ook heel uitgesproken dat de voordelen van hun akkoord met de Britten afhangt van de details van een EU-VK akkoord. En Japan is heel bezorgd om een mogelijke no deal."

Sinds donderdag onderhandelen de Britten weer met de EU in Londen. Bij de brexit is afgesproken dat zij zich tot 31 december 2020 aan alle Europese regels houden, maar hoe de relatie er daarna uit zal zien is met nog ruim twee maanden te gaan ongewis. Iets wat vooral ondernemers aan beide zijden een doorn in het oog is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: Nederland na VK hardst geraakt bij gebrekkige brexithandelsdeal

Global Britain?

Bij de onderhandelingen is de deal met Japan een lichtpuntje voor de regering van Boris Johnson, zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "Het brexitkamp heeft altijd geroepen dat het VK na de brexit een 'Global Britain' wordt dat veel deals sluit buiten de EU, maar zo soepel is dat nog niet verlopen. Dit is weliswaar de eerste deal, maar het blijft een fractie van een deal met de EU."

De overeenkomst met Japan zal aan de onderhandelingstafel geen verschil maken, denkt Saenen. "Dit is vooral een deal die uitgedragen wordt naar de brexit-stemmer met de boodschap: we kunnen het ook zonder Europa af. Maar aan tafel met de EU zal dit geen indruk maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van