Gigantisch enthousiasme

EU wil 17 miljard lenen, investeerders komen met 233 miljard aanzetten

21 oktober 2020 17:01 Aangepast: 21 oktober 2020 17:41
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © Anadolu Agency

Er blijkt enorm veel enthousiasme te zijn om te beleggen in schuld van de EU. Via een obligatieveiling leende de EU uiteindelijk 17 miljard euro gisteren. Dat is een hele grote uitgifte, en toch visten de meeste investeerders achter het net. Er was namelijk vraag naar maar liefst 233 miljard euro aan obligaties.

En dat is uitstekend nieuws voor de EU, want de komende jaren zullen er nog honderden miljarden extra geleend moeten worden.

SURE

De EU leende de 17 miljard om een deel van het Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE) programma mee te kunnen financieren. Via SURE kunnen EU-landen geld lenen bij de Europese Unie, om daarmee hun nationale werktijdverkortingsregelingen te bekostigen.

De EU heeft dat geld niet liggen en moet het dus zelf eerst ook lenen. Dat doet het door obligaties uit te geven. In totaal hebben lidstaten voor 87,8 miljard euro aan SURE-steun aangevraagd, dus er zullen dit jaar nog meer flinke obligatie-uitgiften volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Achter de schermen bij operatie uitleen en opkoop van 93 miljard

Geld toe

Er werden twee soorten obligaties geveild: een met een looptijd voor 10 jaar en eentje met een looptijd van 20 jaar. Voor de tienjaarslening werd voor maar liefst 145 miljard euro ingeschreven. Volgens ABN Amro is dat een absoluut record in Europa.

Voor de 10-jaarsobligatie krijgt de EU geld toe op de lening, met een negatief rendement van -0,24 procent. Op de 20-jaarslening betaalt de EU wel een bescheiden rente van 0,13 procent.

"Met deze operatie heeft de Europese Commissie zijn eerste stap gemaakt naar het betreden van de koningsklasse van de wereldwijde obligatiemarkt", zegt Eurocommissaris Johannes Hahn. "De succesvolle lancering tekent het vertrouwen in de EU als geldlener."

Honger naar risicovrije beleggingen

En de vooruitzichten zijn inderdaad goed, afgaand op de enorme animo voor het schuldpapier. Volgens ABN Amro heeft dat een aantal redenen. Ten eerste is de prijs behoorlijk goed. Ter vergelijking: op een Duitse tienjaarsobligatie is het rendement -0.62 procent. Nog veel minder dus.

Ten tweede is er een enorme honger naar obligaties die zo veilig zijn als deze. Het risico voor investeerders dat de EU niet terugbetaald wordt als verwaarloosbaar gezien. Dat maakt de obligaties superaantrekkelijk voor bijvoorbeeld pensioenfondsen, die een deel van hun vermogen risicoloos moeten beleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB belooft nog eens 600 miljard extra coronasteun

Bovendien staat ook de Europese Centrale Bank (ECB) nog klaar met honderden miljarden om dit soort obligaties op te kopen. ABN verwacht dat de centrale bank zo ongeveer de helft van alle nieuwe EU-schuld uiteindelijk gaat opkopen.

Pensioenfondsen in de rij

De grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, zijn meteen flink ingestapt. Zij hebben voor respectievelijk 170 miljoen en 212 miljoen euro aan obligaties gekocht.

Toch is dit alles nog maar een voorproefje voor wat er nog komen gaat. In de zomer bereikten de EU-landen namelijk ook een deal over het gigantische coronacrisisherstelfonds. Over een periode van meerdere jaren kan de Europese Commissie maximaal 750 miljard euro lenen om dat te financieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit heeft Rutte wel en niet binnengehaald tijdens de EU-top

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van