Elektrische auto's

ACM: kosten opladen elektrische auto moeten duidelijker

20 oktober 2020 12:14 Aangepast: 20 oktober 2020 12:22
Beeld © ANP

Nog voordat je de stekker van je auto in een openbare laadpaal steekt, moet duidelijk zijn wat je precies gaat betalen voor het opladen van je auto. Dat is nu soms nog te onduidelijk, vindt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Aanbieders van laadpalen krijgen tot 1 december de tijd transparant te zijn over de prijs. Daarna gaat toezichthouder ACM controleren én handhaven.

Volgens de ACM zijn de aanbieders nog niet transparant genoeg over wat het opladen van een elektrische auto kost. En dat moeten ze volgens de wet wel zijn.

"Het moet zoals het tanken van benzine of diesel zijn. Dan zie je ook wat de kosten zijn", zegt de woordvoerder. Consumenten moeten dat bij de laadpaal kunnen zien, maar ook online. Afgelopen week zijn de aanbieders van laadpalen nog eens gewezen wat er precies van ze verwacht wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Toezichthouder: 'Duidelijke prijs op openbare laadpaal'

Niet iedereen transparant

ACM heeft de afgelopen tijd gezien dat niet iedereen even transparant is. Welke partijen dat zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.

Het is niet voor het eerst dat de branche erop wordt gewezen dat ze niet open genoeg zijn over de prijs van het opladen van auto's. In januari van dit jaar deed ACM dat ook al. 

De toezichthouder geeft de branche nu tot 1 december om duidelijker te communiceren over de prijs, als ze dat nog niet zijn. Daarna wordt er gecontroleerd of de bedrijven zich aan de regels houden. Overtreden ze de regels dan kan ACM boetes en voorwaardelijke boetes opleggen en waarschuwingen uitdelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Volle accu duurder dan volle tank: politici vermoeden snellaadkartel

Belangrijk: elektrisch in opkomst

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. En juist daarom is het belangrijk dat consumenten weten wat ze waar kwijt zijn, zodat ze een afgewogen keuze kunnen maken waar ze laden, zegt ACM.

In september reden er ruim 137.000 elektrische voertuigen in Nederland, blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot en met september was 11,4 procent van de verkochte auto's een elektrische auto. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 8,9 procent. Eind vorig jaar waren er zo'n 55.000 openbare laadpunten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van