Ga naar de inhoud
Goede voorzieningen

Nederlandse pensioen voor derde jaar op rij geroemd als beste ter wereld

FNV-leden die protesteren tegen het pensioenakkoord. Beeld © ANP

Ondanks de immer dreigende kortingen is het Nederlandse pensioenstelsel nog altijd het beste ter wereld. Voor het derde jaar op een rij prijkt Nederland bovenaan de Global Pension Index.

De index wordt jaarlijks samengesteld door adviesbureau Mercer, het CFA Institute en de Monash University in Australië en beslaat in totaal 39 landen. 

In het geding

Na Nederland zijn Denemarken en Israël de landen met de beste oudedagsvoorziening. Samen met Nederland is Denemarken het enige land dat de A-status krijg voor de mate van financiële stabiliteit die het stelsel biedt na pensionering.

Onderaan de index vinden we onder andere Thailand, Argentinië en Turkije. Zij krijgen een E-waardering van Mercer; hun stelsel kent weliswaar enkele aantrekkelijke kanten, maar ook heel zwakke kanten en nalatigheden. Als die niet worden verbeterd, stelt het adviesbureau, zijn de werkbaarheid en houdbaarheid van die stelsels in het geding.

Grote
Lees ook:
Grote pensioenfondsen nog steeds onder water: flinke kans op kortingen

Langer doorwerken

Het pensioenakkoord zorgt voor 'aanzienlijke hervormingen' van het pensioenstelsel, stelt het rapport. Maar dat neemt niet weg dat Nederland nog altijd goede pensioenvoorzieningen heeft, een uitstekende dekking in de private sector en een aanzienlijke buffer heeft opgebouwd voor de komende jaren.

Ons stelsel scoort dan ook hoog in de verschillende sub-indexen, zoals houdbaarheid op de lange termijn en integriteit.

Het Nederlandse pensioenstelsel zou nog beter scoren als huishoudens meer zouden gaan sparen en hun schulden zouden verlagen. Vanwege de stijgende levensverwachting zouden Nederlanders langer door moeten blijven werken dan ze nu doen.

Moeilijke
Lees ook:
Moeilijke klus: zo vertellen fondsen hun leden over pensioenkortingen

Lagere levensstandaard

De uitbraak van het coronavirus laat zich gelden op de pensioenvoorzieningen wereldwijd, stelt Mercer. Zo werden beleggingen van pensioenfondsen in de eerste maanden van 2020 een stuk minder waard, hadden werkgevers moeite om (verplichte) pensioenpremies af te dragen en gebruikten inwoners van bijvoorbeeld Australië hun opgebouwde pensioen nu al om door Covid-19 weggevallen inkomsten op te vangen.

Het is onvermijdelijk dat dit gevolgen heeft voor de pensioenen in de toekomst, zegt hoofdonderzoeker David Knox. "Sommige mensen zullen langer door moeten werken; anderen zullen na hun pensionering genoegen moeten nemen met een lagere levensstandaard." 

Pensioenleeftijd omhoog

Ook buiten Covid-19 om doet Mercer verschillende, algemene aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen een goede oudedagsvoorziening krijgen. Zo zouden meer werknemers al dan niet verplicht zelf moeten gaan sparen voor later. Verder moet de pensioenleeftijd omhoog en opgebouwd pensioen mag ook echt pas na het werkende leven worden opgenomen.

In het concept-pensioenakkoord staan drie grote veranderingen, in deze video wordt uitgelegd welke veranderingen dat zijn

01:33
Bron: RTL Z
Dit is een artikel van