Doorsnee

Huizenprijs stuwt doorsnee vermogen huishoudens naar bijna 50.000 euro

13 oktober 2020 05:32 Aangepast: 13 oktober 2020 07:47
Ter illustratie: dure huizen aan de Vijverlaan in Rotterdam. Beeld © ANP

Door alsmaar stijgende huizenprijzen is het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens vorig jaar gestegen naar 49.800 euro. Dat is ruim 12.000 euro meer dan een jaar eerder. Maar dat steekt nog altijd schril af bij het vermogen van een huishouden in Bloemendaal, waar het mediane vermogen op 381.000 euro ligt.

Een doorsnee Bloemendaals huishouden bezit daarmee bijna acht keer zoveel als een doorsnee Nederlands gezin, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het cijfer betekent dat de helft van de Bloemendalers minder dan 381.000 euro aan vermogen heeft en de andere helft meer. Als alle huishoudens gerangschikt worden van hoog naar laag, dan is de middelste waarde de doorsnee. Het gaat dus niet om het gemiddelde vermogen van een Bloemendaals gezin. 

Brabantse dorpen

Bloemendaal staat al jaren aan kop als rijkste gemeente van Nederland. Zelfs in 1931 stond de plaats al in de top tien van meest vermogende gemeenten.

In de top tien van rijkste gemeenten in 2019 staan ook veel Brabantse dorpen, waaronder Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. Hier wonen veel ouderen en 65-plussers hebben vaker meer geld dan jonge mensen. In de top tien staan ook Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en het Noord-Hollandse Bergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iets minder ongelijkheid: 10 procent huishoudens heeft 62 procent vermogen

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens was vorig jaar dus bijna een halve ton, maar dat komt vooral door stijgende huizenprijzen. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het doorsnee vermogen vorig jaar ruim 15.000 euro, iets hoger dan in 2018.

Huizenbezit

Iets meer dan de helft van de huishoudens had in 2019 een eigen woning. Huizenbezit vormde met 60 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw meer miljonairs in Nederland: 2,7 procent van alle huishoudens

De hoogte van het eigen vermogen is zeer afhankelijk van iemands levensfase. Jongeren (tot 25) hebben vaak nauwelijks vermogen. De hoogste vermogens bevinden zich bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld.

Grote steden

De huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Rotterdam is het armst met een doorsnee vermogen van ruim 6000 euro. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben vaak weinig vermogen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van