Ga naar de inhoud
'Vriendendienst'

Amsterdams cryptobedrijf ruziet over 500.000 LTO-tokens

Waardeverloop van de cryptomunt LTO, die begin 2019 werd gelanceerd.

Het Amsterdamse LTO Network maakte bij de lancering van de cryptomunt LTO gebruik van de diensten van een adviseur, maar weigerde daar achteraf voor te betalen. Van de rechter moet het cryptobedrijf alsnog over de brug komen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. De 36-jarige adviseur en tech-ondernemer Piet Huige is blij met het vonnis. "Ik ben deze rechtszaak begonnen, omdat ik vind dat je zo niet met elkaar omgaat."

Cryptomunt als beloning

Begin 2019 lanceerden ondernemers Rick Schmitz en Martijn Migchelsen met hun bedrijf LTO Network eigen cryptovaluta. Hun verwachtingen waren hoog: in zakenblad Quote kondigden ze aan dat hun token het veel bekendere Ethereum 'zou gaan slopen'.

Tijdens de voorbereidingen wilde LTO Network, dat destijds nog LegalThings heette, graag advies van Huige. De ondernemer achter de kinderwagenapp Go Wheely was namelijk al eerder betrokken bij een zogenoemde 'initial coin offering' (ICO).

Ze spraken af dat Huige voor zijn advies een beloning zou krijgen van 500.000 cryptomunten. Tegen een introductiewaarde van 4 dollarcent zou dat gelijk staan aan een beloning van 20.000 dollar.

'Succes!'

In februari 2019 werd de LTO-token gelanceerd. Later dat jaar, na afloop van de periode waarin betrokkenen niet mochten handelen in de cryptovaluta, vroeg Huige om zijn beloning. Maar het bedrijf wilde hem niet meer betalen.

EU
Lees ook:
EU wil cryptogeld toestaan, maar wel reguleren

Volgens LTO-oprichter Schmitz zou dat niet nodig zijn, omdat hij Huige ook had geholpen met zijn bedrijf Go Wheely. Het advies van Huige zou gezien moeten worden als vriendendienst. "Ik ontken ten stelligste dat er tussen ons ooit een afspraak tot stand is gekomen. (…) Succes!", kreeg de adviseur te horen.

Alsnog betalen

Tijdens de rechtszaak stond Huige op achterstand, omdat er over de adviesdiensten nooit iets op papier was gezet. De tegenpartij ontkende dat er een concrete deal was. Maar uit e-mails leidde de rechtbank af dat er wel degelijk een overeenkomst tussen de partijen bestond.

Daarom moest LTO Network de adviseur alsnog 500.000 LTO-tokens betalen. Huige zegt tevreden te zijn met het vonnis, maar wil verder niet uitgebreid op de zaak ingaan.

Hoger beroep mogelijk

Schmitz laat via zijn advocaat Willem Jan Tielemans weten dat hij hoger beroep overweegt.  "Voor mijn cliënt voelt dit niet goed", aldus de advocaat. "Huige heeft nauwelijks input geleverd. Hij mailde wat documenten en losse flodders. Dat is geen 20.000 dollar aan tokens waard. Bovendien is de waarde daarvan inmiddels flink gestegen."

De LTO-token is inmiddels zo'n 7 dollarcent waard. Tielemans benadrukt dat het cryptobedrijf de tokens inmiddels aan Huige heeft geleverd, maar die na hoger beroep nog zou kunnen terugvorderen.

Dit is een artikel van