Prijs: 950.000 euro

Nobelprijs voor de Economie voor onderzoek naar veilingtheorie

12 oktober 2020 12:35
De Amerikanen winnen de Nobelprijs voor onderzoek naar veilingen. Beeld © ANP

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar economen Paul Milgrom en Robert Wilson voor hun onderzoek naar commerciële veilingen. Dankzij hun bevindingen kunnen overheden bijvoorbeeld makkelijker radiofrequenties veilen.

De Amerikaanse economen winnen de 51ste Nobelprijs voor de Economie voor hun 'verbetering van de veilingtheorie en het uitvinden van nieuwe veilingkaders', aldus de jury. De onderzoekers hebben hun theorie zelf vertaald naar 'praktische oplossingen die wereldwijd verspreid geraakt zijn' en 'groot nut hebben voor de samenleving', aldus het comité.

De prijs werd maandag uitgereikt door de Zweedse centrale bank. Het is meer dan een onderscheiding: Milgrom en Wilson winnen 10 miljoen Zweedse kroon (zo'n 950.000 euro).

'Veilingen zijn overal'

"Dankzij het werk van Milgrom en Wilson kunnen we betere veilingen op poten zetten en zelfs nieuwe formats ontwikkelen", zei de jury. "Zij geven een prachtig voorbeeld van hoe onderzoek kan leiden tot uitvindingen die de hele gemeenschap ten goede komen. Veilingen zijn namelijk overal, we gebruiken ze continu op het internet om te kopen en verkopen."

Wilson en Milgrom hebben nieuwe manieren uitgevonden om heel veel objecten tegelijkertijd te veilen. Hun theorie wordt onder meer toegepast bij veilingen van radiofrequenties, in de elektriciteitsmarkt, op het internet en voor de handel in CO2-emissierechten. 

Milgrom (72) en Wilson (83) zijn beide verbonden aan de Universiteit van Stanford.

 

Nederlands tintje

De Nobelprijs voor de economie is eigenlijk geen 'echte' Nobelprijs. De eerste Nobelprijzen werden al in 1901 uitgereikt, maar die voor de economie pas in 1969. Dat was omdat de Zweedse centrale bank toen ter gelegenheid van haar 300-jarig bestaan geld doneerde om de prijs in het leven te roepen. 

Er zit een Nederlands tintje aan de Nobelprijs voor Economie. De eerste winnaar was namelijk de Nederlander Jan Tinbergen, hij won samen met de Noor Ragnar Frisch. 

Wiskunde

Tinbergen studeerde natuurkunde en ondanks het feit dat hij beroemdheden zoals Albert Einstein ontmoette, vond hij wiskunde en statistiek en later economie toch interessanter.

Tinbergen werkte onder meer bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en was directeur van het Centraal Planbureau, voordat hij hoogleraar werd in Rotterdam. Tinbergen was de grondlegger van de econometrie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van