Het vertrek van de directeur van de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) kost de organisatie ruim 300.000 euro. Het bestuur kon niet aantonen dat de directeur verantwoordelijk was voor de problemen, die het voortbestaan van het opleidingscentrum in gevaar brachten.
De NNVO verzorgt de opleiding van nautische verkeersleiders als havenpersoneel en bruggenwachters. Onder meer de havenbedrijven in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Vlissingen, en Rijkswaterstaat en de Marine maken gebruik van het opleidingscentrum.
Voortbestaan in gevaar
In 2015 bleek dat een van de grootste opdrachtgevers, Rijkswaterstaat, ontevreden was over de kwaliteit van de opleidingen. Het opleidingscentrum schoot zowel organisatorisch als inhoudelijk tekort.
Eind 2018 dreigde Rijkswaterstaat het contract met de NNVO te verbreken. Ze zouden hun eigen personeel gaan scholen. Daardoor kwam het voortbestaan van opleidingsorganisatie in gevaar.

Na een extern onderzoek naar de problemen zette het bestuur van het opleidingscentrum directeur Lilian Biber-Klever begin vorig jaar op non-actief. Toen dat gebeurde, meldde de directeur zich met een burn-out ziek. Vervolgens stapte de organisatie naar de rechter om haar te kunnen ontslaan.
Onterecht ontslag
Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter heeft geoordeeld dat het opleidingscentrum de directeur ten onrechte aan de kant schoof.
Volgens de rechter kon de organisatie niet bewijzen dat de directeur tekort schoot. Er was bijvoorbeeld geen bewijs voor beweerde examenfraude en gebrekkige informatie over budgetoverschrijdingen.
Verstoorde arbeidsverhouding
Wel oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsverhouding zodanig is verstoord, dat de directeur niet meer kan terugkeren. Maar volgens de rechter is de werkgever daarvoor grotendeels zelf verantwoordelijk.

De kantonrechter denkt dat de dreiging van opdrachtgever Rijkswaterstaat om zelf personeel te gaan opleiden tot paniekvoetbal bij het opleidingscentrum heeft geleid. Daarbij schoof het bestuur de schuld voor de problemen ten onrechte in de schoenen van de directeur.
In plaats daarvan had het bestuur eerst moeten proberen om de problemen samen met haar op te lossen.
Diep in buidel
Wegens de verstoorde arbeidsverhouding mocht het opleidingscentrum de directeur begin september ontslaan. Daarvoor moest het bestuur wel flink betalen.
Naast de reguliere ontslagvergoeding van ruim 28.000 euro, moet NNVO haar een extra schadevergoeding van 120.000 euro geven wegens verwijtbaar handelen bij het ontslag.
De doorbetaling van salaris tijdens de schorsingsperiode van 17 maanden, kostte het opleidingscentrum nog eens 150.000 euro. Daarmee kost het vertrek in totaal ruim 300.000 euro.
Budgetoverschrijdingen
Dat is veel geld voor de opleidingsorganisatie. De opleider heeft een jaarbudget van 2,5 miljoen euro. Bovendien kampte de NNVO in 2018 al met een budgetoverschrijding van een half miljoen euro, als gevolg van te grote uitgaven voor automatisering en personeel.
Interim-directeur Johan van Breda, die de NNVO sinds maart vorig jaar leidt, wil geen antwoord geven op vragen over de problemen en de grote afkoopsom. Hij verwijst naar de website. "Daar staat alles wat we hierover kwijt willen. Inhoudelijk zal ik niet op vragen ingaan. Dat hebben wij zo afgesproken."
Problemen nog niet opgelost
In het meest recente jaarverslag schrijft Van Breda dat het opleidingscentrum afgelopen anderhalf jaar 'flinke stappen' heeft gemaakt om de problemen op te lossen. "Maar ik besef me dat we er nog niet zijn."
De advocaat van de ontslagen directeur belde nog niet terug op een verzoek tot commentaar.