Aanpak coronacrisis

Nederland kwam lockdown beter door dan België

12 oktober 2020 06:21

Het lijkt erop dat de lockdown in het tweede kwartaal nog beroerder had kunnen uitpakken voor de Nederlandse economie. Het CBS vergeleek de Belgische en Nederlandse aanpak. Wat blijkt? Het verschil in coronamaatregelen pakte voor ons economisch beter uit.

De Nederlandse economie kreeg een gigantische klap in het tweede kwartaal. De economie kromp, door de lockdown, met 9,4 procent. Toch is de schade hier minder erg dan in België. In het tweede kwartaal was de klap daar veel groter. De Belgische economie kromp met maar liefst 14,5 procent.

Dat zit hem vooral in het verschil tussen hoe onze bouwbedrijven en detailhandel het doen vergeleken met die in België. Volgens het CBS was de krimp bij de zuiderburen in die sectoren veel groter, maar zagen de coronamaatregelen er daar anders uit. De Nederlandse maatregelen waren milder, wat uiteindelijk zorgde voor een minder grote economische krimp.

Miniatuurvoorbeeld
Jongeren zijn bij een nieuwe lockdown de klos

Bij een nieuwe lockdown betalen jongeren opnieuw de prijs

Verplicht vs. dringend advies

Belgische bouwbedrijven kregen te maken met strenge regels. Er moest afstand gehouden worden, dat was een verplichting. In Nederland ging het om een dringend advies. Belgische bouwondernemingen sloten veel vaker dan Nederlandse collega's de deuren.

In ons land werd eind maart een zogeheten doorwerkprotocol afgesloten tussen werkgevers en vakbonden. Daardoor werd afstand houden op de bouwplaats niet verplicht en bleven de meeste bouwplaatsen gewoon open. Terwijl in België de bouwproductie met 40 procent daalde, was er in Nederland nauwelijks sprake van een daling.

Miniatuurvoorbeeld
Anderhalve meter afstand op bouw werkt zo:

Zo werkt de bouw door op anderhalve meter: soms niet te doen

Winkelstraat

Het andere grote verschil tussen de Belgische en Nederlandse lockdown vond plaats in de winkelstraat. Vanaf 17 maart gingen alle niet-essentiële winkels dicht bij de zuiderburen. Alleen zaken als de apotheek, supermarkten en de tankstations bleven open. In Nederland bleef alles gewoon open, als er maar voldoende afstand bewaard werd onder klanten.

Terwijl hier de omzet van de detailhandel nauwelijks daalde, ging deze in de maand april in België met 14 procent onderuit.

Sinds 11 mei mogen in België alle winkels weer open, maar onder strikte voorwaarden. Er mogen maximaal twee klanten tegelijk binnen zijn, met een limiet van een half uur. Hier in Nederland gelden dat soort regels niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van