Drank en kleding duurder

Nederlandse inflatie stijgt: spullen worden duurder

08 oktober 2020 09:44
Winkelen anno 2020. Beeld © Hollandse Hoogte

De inflatie in Nederland is weer wat aangetrokken in september, vergeleken met de maand augustus. Vorige maand waren goederen en diensten gemiddeld 1,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Historisch gezien is 1,1 procent inflatie nog altijd niet erg veel, maar het is alweer een aardig sprongetje in vergelijking met augustus. Toen lag het prijspeil slechts 0,7 procent hoger dan in augustus 2019.

Kleding een stuk duurder

Het verschil met augustus heeft een aantal oorzaken. Vooral de prijzen van kleding droegen bij aan de hogere inflatie. Of beter gezegd: door de langere uitverkoop dit jaar drukten de kledingprijzen de inflatie in augustus relatief sterk.

Ook drank, energie, restaurants en hotels werden duurder.

Deflatie om ons heen

De inflatie in de eurozone is gemiddeld trouwens een stuk lager dan in Nederland. Volgens de Europese meetmethode komt Nederland uit op een inflatie van 1 procent, waar het gemiddelde in de andere eurolanden -0,3 procent is.

Dat betekent dus dat er sprake is van deflatie: dalende prijzen. Het gat tussen Nederland en het gemiddelde van de eurolanden is de afgelopen maand flink toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het leven in de eurozone wordt goedkoper: weer deflatie gemeten

De lage inflatie, of zelfs deflatie, wordt gezien als een veeg teken voor de stand van de economie. Dalende prijzen wijzen er namelijk op dat er te veel aanbod is en te weinig vraag.

Met andere woorden: mensen kopen minder, waardoor er overschotten ontstaan, waardoor de prijzen dalen.

ECB kijkt mee

Ook bij de Europese Centrale Bank wordt de inflatie nauwlettend in de gaten gehouden. De ECB doet er alles aan om een inflatie van tegen de 2 procent te bewerkstelligen. Dat wordt gezien als het ideale niveau: ver genoeg weg van deflatie om daar geen zorgen over te hoeven maken, en ook weer niet zo hoog dat spullen te snel duurder worden.

Als het doel van de 2 procent op middellange termijn te ver uit het zicht raakt, kan de ECB extra maatregelen nemen, zoals het verlagen van de rente of het stimuleren van de economie met opkoopprogramma’s.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van