Ga naar de inhoud
Economie

Met deze hbo-studies verdien je het meest en heb je het snelst werk

Beeld © ANP

Met welke hbo-studie zijn je kansen op werk het grootst en waar verdien je als je net van school komt de dikste boterham? Studenten Elektrotechniek blijken uit te mogen kijken naar het hoogste startsalaris.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Hbo keuzegids, de gids die toekomstige studenten moet helpen met het kiezen van de juiste studie. 

De best betaalde banen zitten ook dit jaar in de technische hoek. Afgestudeerden met een diploma Elektrotechniek verdienen met gemiddeld 2827 euro bruto het meest per maand.

Andere grootverdieners zijn Voertuigentechniek (2817 euro), Hbo-ICT (2774 euro) en Werktuigbouwkunde (2767 euro).

Als het je te doen is om het geld, dan is een creatieve of sociale studie misschien niet de beste keuze.

Met een hbo-diploma Muziek verdien je met 1773 euro bruto per maand gemiddeld het minst. Afgestudeerden in de logopedie (1879 euro) en alumni van de Kunstacademie (1902 euro) verdienen nauwelijks meer. 

Baanzekerheid: Theater en Dans?

Met een diploma Theater en Dans heb je volgens de gids de meeste kans op een baan. En dat is verrassend, omdat de cultuursector ontzettend hard geraakt wordt door de coronacrisis.

Van alle sectoren is het gemiddeld opgegeven omzetverlies daar het grootst, blijkt uit een overzicht van de NOW 2.0-aanvragen bij het UWV. Het aantal banen daalde daar ook in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het hoge baankanspercentage blijkt dan ook een vertekend beeld te geven, omdat het niet iets zegt over de situatie zoals die nu is.

De keuzegids baseert zich namelijk op de HBO Monitor. Die enquête werd in de winter voorafgaand aan de pandemie gehouden onder 25.000 afgestudeerden die rond september 2018 hun diploma kregen.

"90 procent van de afgestudeerden gaf aan dat zij binnen anderhalf jaar werk hebben gevonden, voor twaalf uur in de week of meer", zegt een onderzoeker van de gids. Het percentage geeft ook niet aan hoe de situatie er over een paar maanden uit ziet, vult hij aan. 

Mocht je ondanks deze kanttekening toch kiezen voor Theater en Dans, dan is dat meestal geen vetpot. Studenten Theater en Dans staan namelijk ook hoog op de lijst van kleinverdieners.

Dat komt volgens de opstellers van de gids omdat het vaak parttime banen zijn. Het uurloon is misschien wel in orde, maar omdat je weinig uren maakt is het brutomaandsalaris aan de lage kant. Een beetje een vertekend beeld dus. 

Vastgoed en Makelaardij goede tweede

Andere diploma's waarmee je een goede kans op werk hebt, zijn Vastgoed en Makelaardij (89 procent) en Verpleeg- en Verloskunde (87 procent). En ook studenten die leraar maatschappijvakken of leraar basisonderwijs willen worden, hoeven niet lang te zoeken naar een baan. Niet gek natuurlijk, want het lerarentekort is nog altijd groot, net als het personeelstekort in de zorg. 

De baankansen van een student Bestuurskunde zijn het slechtst. 15 procent van de afgestudeerden heeft na anderhalf jaar nog geen baan. Er zijn wel banen, maar de concurrentie is ook moordend. Een economische studie is dus nog geen garantie voor werk.

Na Bestuurskunde volgen nog Toegepaste Psychologie (10 procent) en Communicatie & Media (8 procent).