Hogere claims

Vorig jaar minder woningbranden, maar schade per brand hoger

07 oktober 2020 06:30 Aangepast: 07 oktober 2020 08:37
Een woningbrand in Didam. Beeld © ANP

Het aantal woningbranden viel vorig jaar fors lager uit, als we kijken naar het aantal claims bij verzekeraars. Er kwamen ook minder mensen om door een woningbrand. De materiële schade was daarentegen wel groter, waardoor verzekeraars ongeveer hetzelfde uitkeerden als in 2018. Aan de verzekeringspremie verandert dan ook weinig.

Werd er in 2018 voor bijna 81.000 woningbranden een verzekering ingeschakeld, ging het vorig jaar om net geen 64.500 branden. Een forse daling. Het aantal dodelijke slachtoffers bij woningbranden nam ook af, van 33 in 2018 naar 22 in 2019.

Rookmelder

Het Verbond van Verzekeraars denkt dat de afname komt doordat meer mensen een rookmelder in huis hebben. De verzekeraars en de brandweer hebben de laatste jaren meer aandacht besteedt aan brandpreventie.

"Maar wat we helaas ook zien, en dat is een puntje voor verbetering, is dat veel mensen een rookmelder hebben, maar dat die niet goed hangt, of niet goed werkt", vertelt directeur Richard Weurding van het Verbond.

Meer schade bij brand

De meeste branden kwamen voor in Overijssel en Limburg. Daar woedden gemiddeld 11,2 branden per duizend huishoudens. De belangrijkste oorzaken voor woningbrand zijn kortsluiting, kapotte of slecht werkende apparaten of menselijk handelen.

Wie denkt dat de premie van de opstal- en inboedelverzekering omlaag kan heeft het waarschijnlijk mis. Er waren dan wel minder branden, maar de geclaimde schade per brand was groter. Verzekeraars keerden gemiddeld 3440 euro uit. Een jaar eerder was dat nog 2764 euro per brand.

Premie waarschijnlijk niet omlaag

"De premie bepalen de verzekeraars natuurlijk zelf, maar het schadebedrag is hetzelfde gebleven", legt Weurding uit.

De premie wordt ook niet alleen berekend aan de hand van de schade door branden. "Op dit soort polissen zijn ook andere risico's gedekt zoals bijvoorbeeld waterschade, stormschade, maar ook inbraakschade."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van